Annons:
Etiketthästvård-sjukdomar
Läst 7132 ggr
cina65
10/17/09, 2:50 AM

Hovsprickor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hovsprickor är ett vanligt problem som vi hästägare kan råka ut för. Men varför uppstår de och vad kan vi göra åt detta?

Orsaker till hovsprickor


En av orsakerna kan vara att hästen är felskodd så det uppstår spänningar i hoven när hästen trampar ner på skon, detta kan i en del fall ge upphov till sprickbildning.

Även arv och miljö kan spela in, tillexempel om hästen är född med dåliga hovar eller fel balans i fodret. Det kan även bero på ett slag eller något liknande på hoven som gett en ärrbildning i växtzonen vilket gör att den vill spricka när den växer.

Hur botar man hovsprickor?


En del hästar blir bättre av att gå barfota ett tag och verkas rätt, men ibland räcker inte detta till utan man måste lägga på specialskor för att hålla ihop hoven.

Jag har för egen del sluppit detta men en vän till mig fick hem en häst med en ganska allvarlig spricka i hoven. Hovslagaren var skeptisk och trodde väl inte att det skulle bli bra. Men hon gav inte upp utan penslade hästens hov med fodertran 2 gånger om dagen efter att hon rengjort hoven väl och minsann, hoven blev bättre och bättre, idag ser man inte att det funnits någon spricka. Så tydligen är detta ett preparat som alla borde ha i sitt stall, jag har köpt hem det för detta hjälper tydligen på en hel del åkommor på hoven.

Fakta om hovsprickor.

Hornspricka är en spricka i hovens horn. De löper i hornväggen och är mycket vanliga. Man delar in dem efter var de är placerade: trakt, tå, sida, hörnstöd eller trakthörn. En genomlöpande spricka går från bärrand till kronranden och den är genomgående om hela väggen in till lamellhuden är inblandad. En spricka kan vara ytlig eller djup.

Orsakerna kan vara många, tillexempel felaktig belastning, felverkad, felskodd, trampskador, eftersatt hovvård, torra hovar, sår eller skador i kronranden.

Har du problem med detta så tala med din hovslagare om vad ni ska göra för att förbättra hästens hovar.

Källa: Hästfokus

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Annons:
kaka1234567
10/18/09, 2:43 AM
#1

Under bar artikel =)

De är jobbigt med hovsprikor och för bådr hsät och ryttare.Då hästen tycker de kan va jobbigt och ryttaren är orolig för sin älskling.

Men man får bita igen och som tur är de borbart eller hur !!! holla ut de får man göra och alltid göra sit bästa.

Hästen går före ryttaren.

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

cina65
10/18/09, 2:45 AM
#2

Jag har en vän vars häst hade en rejäl hovspricka när hon köpte henne, hon har mot alla odds fått den att försvinna helt med hjälp av fodertran. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

kaka1234567
10/18/09, 2:50 AM
#3

Ja vist är de coolt och så fasinerande att bara man fixar med foder staten så kan hästen bli bra =) man måste se vad man stoppar i hästen Flört

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

Upp till toppen
Annons: