Annons:
Etikettövrigt-hästrelaterat
Läst 6416 ggr
cacao
2009-03-30 20:57

Stängsling för häst

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Eller hur jag håller mina hästar innanför och inte utanför staketet på mina hagar!

Detta med staket som håller hästarna kvar innanför tråden är ett ämne som jag tror alla är intresserade av så här kommer en läsvärd artikel om tips och råd för hållbara och säkra staket.

100-0001_IMG.JPG

Val av staket och material.

När man ska sätta upp ett nytt staket så är det många saker att tänka på. Vilka djur ska man stänga in, permanent eller tillfällig hage, ska aggregatet vara så kraftigt att det bränner av gräset eller kommer jag att själv röja under tråden? Långt eller kort stängsel? Kan jag driva aggregatet med nätdrivet eller behöver jag ett batteriaggregat? Ska jag använda tråd, rep eller band? Jordning? Staketstolpar? Ja listan kan göras nästan hur lång som helst!

Vi benar här upp grundförutsättningar och krav i ditt val av utrustning:

  • Tillfälliga hagar: Välj material som går smidigt att sätta upp/ta ner. Trampstolpar och tråd eller smalare band samt kanske ett batteriaggregat. Ett jordspett brukar räcka beroende på staketets längd.

  • Premanenta hagar: Välj stolpar i trä eller kraftig plast, gärna behandlade att tåla fukt resp solljus. Band, rep eller kraftig tråd. Ett kraftigt batteriaggregat eller nätaggregat om möjlighet finns. Bra jordspett, kanske till och med flera jordspett eller speciella band med 2 ledare så kallade Polarband där spänning och jord ligger med några cm mellanrum.

Aggregat

Har man tillgång till ström så är det bästa alternativet ett nätaggregat annars så är det batteridrivna aggregat som gäller. Det finns idag många olika märken på marknaden som i stort sett har samma kvalitet och funktion, det är bara styrkan som skiljer dom åt.
För att räkna ut hur starkt aggregat man behöver så bör man på ett ungefär veta kilometerlängden på sitt staket. Här tittar man då på maximal spänning på aggregatet alla återförsäljare av aggregat har diagram/lathund där du kan se vilken maxspänning just du behöver för din hage. Ett åsk/blixtskydd för aggregatet är också att rekommendera.
Batteriaggregaten finns med endera bilbatterianslutning eller torrbatteri det finns några mycket effektivt aggregat på marknaden som drivs med vanliga 1,5 volts batterier . Några batteriaggregat går även att ladda med solceller, hör efter med en välsorterad återförsäljare.

Jordning

Bra och korrekt jordning av sitt staket ar A och O fungerar inte jorden så fungerar heller inte staketet. Ju starkare aggregat man har desto mer måste man jorda. Ett eller flera jordspett slås ner i marken med några meters mellanrum på ett så fuktigt ställe som möjligt. Spänningen i jordtråden ska helst vara 0 men bör ej överstiga 300V
Det finns idag speciella elband på marknaden som har både jord och spänningstråd i sammaband men man kan lätt sätta upp ett liknande system själv genom att spänna upp en eltråd alldeles nedanför den ordinarie eltråden/bandet/repet, avståndet måste dock vara så stort så att trådarna inte kommer i kontakt med varandra. Denna "extratråd" kan man linda direkt runt stolparna och sedan via jordspettet till jorduttaget på aggregatet. Om du inte använder isolatorer till denna jordtråd så är ett åskskydd nödvändigt. Denna lösning är mycket bra då det kan vara problem att få tillräckligt med jord till sitt staket exempelvis vintertid eller om man har torr och sandig mark.

Stolpar

Stolpar av trä eller plast som har ett skydd mot röta och solljus ar det allra bästa för ett permanent staket, man kan också i hörn och grindar med fördel gräva ner kraftiga stolpar av telefonstolps typ för att där ha en extra stark stängsling och skapa stadga åt staket och grindar.
Trampstolpar kan användas som tillfällig lagning av befintliga staket eller om en hage bara ska delas av eller sättas upp tillfälligt.

Isolatorer

Det finns en mängd olika isolatorer på marknaden, men välj en kraftig solid isolator av segare plast hellre än en spröd i hårdplast med knäpplås eller dylikt på efter som dom har en tendens att spricka vid kyligt väder. En ringisolator passar för både band, rep och tråd.

Grind

Numera finns det mycket bra elastiska fjädergrindar på marknaden och dom är absolut bästa och smidigaste grindarna.

100-0037_IMG.JPG

Tillbehör

Det finns en uppsjö av nyttiga och onyttiga tillbehör till ditt staket, av egen erfarenhet räknar jag här upp dom nyttiga tillbehören:

  • Spänningsprovare: Då slipper du testa själv om det är tillräcklig spänning i tråden!

  • Blixt/Åskskygg: Billig försäkring till ditt aggregat om åskan slår ner i ditt staket.

  • Överspänningsskydd till nätaggregat: Skyddar ditt aggregat från nätsidan eftersom de flesta smällarna vid åskväder kommer via nätanslutningen.

  • Brytare: Extra brytare så att du kan slå av strömmen från annat ställe än vid aggregatet.

  • Neonflash: Starkt blinkande neonlampa som syns på långt håll när spänningen är ok . Vid låg spänning slocknar blinkskenet.

  • Speciella hörnisolatorer, grindisolatorer och trådspännare: Underlättar arbetet och hållbarheten på ditt staket.

Hoppas att ni alla fått lite nya tips på hur man får ett bra och väl fungerande staket!

_
Artikeln är skriven av Susanne Karlsson_

Medarbetare på sajten irishcob

 

Annons:
cacao
2009-03-30 21:04
#1

Lägg gärna till era egna tips ang staket mm!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Upp till toppen
Annons: