Tråden är låst och inga nya kommentarer kan skapas
Övrigt hästrelaterat

Hösttävling på sajten!

2010-10-20 00:03 #0 av: cina65

Nu startar vi en lite större tävling på sajten och med tanke på vinsten så har vi kommit fram till att tävlingen ska bli en lite utmaning för alla.

Tävlingen går ut på att alla som deltar skriver en liten artikel om just rasen Irish Cob som ni skriver i denna tråden.

När alla bidragen är inne (senast den 30 denna månaden) tar vi som arbetar på sajten att utse en vinnare som då vinner 2 biljetter till Stockholm Horse Show som går den 26-28 november.

Vinnande artikel kommer också att publiseras på sajten så glöm inte att lägga in bild om ni har en fin bild på er häst som ni vill ha med.

Vinnaren kommer att publiceras här på sajten den 5 november.

Lycka till // Carina, Kaka, cacao och Bobson.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2010-10-30 00:56 #1 av: Vilgot

Irish cob

Kraftiga hästar med mycket hovskägg, man och svans. Enorma stegrörelser och en utstrålning som bara få hästar har. Inte konstigt att denna ras syns i mängden.
Har många gånger fått frågor om vilken ras mitt fina skäcksto är. När personer frågar just denna fråga är jag inte alltid riktigt säker på vad jag ska svara.
Irish cob eller tinker? Det är väll ändå samma ras? Eller?

Många påstår att det är samma ras, medan andra menar att det är stor skillnad i rasstandarden. Jag personligen anser att raserna är väldigt lika, så lika att en och samma häst kan komma bland de högst placerade i riksutställningen för Irish cob samt för riksutställningen för tinkrar.

Och om man nu skulle sätta sig ner och granska rasstandarderna noggrant är det faktiskt svårt att hitta några större skillnader. Båda rasföreningarna strävar efter kraftiga individer med stora och taktmässiga rörelser. Gärna mycket behåring, stor utstrålning och ett välproportionerligt huvud med vakna och uttrycksfulla ögon.

Båda raserna skall hålla sig under 170 cm så där är det inte heller någon större skillnad.


Men vad man nu väljer att kalla sin häst så är denna ras något utöver det vanliga. Vackrare hästar att titta på får man leta efter och de är arbetsvilliga men har ändå det där lilla envisa som gör ridningen rolig och till lite av en utmaning.

Denna ras kanske inte är riktigt vad man väntar sig att se ute på tävlingar, men det händer faktiskt då och då. Dessa hästar hävdar sig i själva verket riktigt bra inom de flesta rid- och körgrenar trots sin grova kropp. På vissa ponnytävlingar har jag sett Irish cobs eller tinkrar som tävlar i både dressyr och hoppning. Vet också att det finns en och annan häst som tävlar i western och som deltar olika körtävlingar.
Men framför allt tycker jag att det är en helt oslagbar familjehäst!

Nu råkar våran häst vara registrerad som tinker, men hon skulle lika gärna kunna vara en Irish cob. Det här med två olika rasföreningar för en och samma häst känns egentligen bara onödigt. Tänk vilken stor ras vi skulle få om dessa rasföreningar slog ihop, och vilket utbud av hingstar stoägarna skulle få!

 

Anmäl
2010-10-30 14:14 #2 av: Perly

Irish Cob (IC, tinker)

De "små" hästarna med det stora hjärtat, ofta igenkända med maffiga rörelser, sitt hovskägg och sina långa manar. Lugna i grunden, men det är ju bland annat det dom blev framavlade för, för vad man tror var snart 500år sedan.

 

Årtalet tros vara 1600 och en familj fattig Traveller (resandefolk) är i behov av en stark häst som orkar dra deras nästan 1000kg tunga vardo (vagn).

Tillsist hittar dom ett billigt kallblod med styrkan, orken och uthålligheten. Familjen ägde nu en Irish Cob, framavlad för just Travellers som behövde starka billiga hästar som klarade av det tuffa jobbet att dra den sjukt tunga vardon dom bodde i. Även lung och pålitlig eftersom familjerna var stora och det skulle vara farligt med en hetsig häst.

Pga. sin fattigdom kunde familjerna endast köpa skäckar som var oönskade av övrig befolkning, men det var till deras egna fördel.

Hästarna var lätta att se, upptäcka och känna igen så risken för att dom skulle råka ut för en olycka när det var mörkt ute, bli bestulna på sin häst eller tvingas lämna sina hästar till krigsmakten var minimal och knappt existerande.

 

Framavlingen var egentligen till största del olaglig, när de första familjerna köpte sina hästar (innan det blev IC/Tinker) så tog dom i skydd av mörker, då dom inte hade några pengar, sina ston till de eftertraktade hingstarna där dom betäcktes, de stora kallbloden såsom Shire och Clydesdale var populära på den här tiden, förmodligen för att dom var starka.                                           Men även fler av de andra raserna från Storbritannien var vanliga.

 

Idag har vi stora, eller små, starka robusta hästar med otroliga steg och oftast väldigt lugnt underbart temprament. Den går fortfarande som draghästar men inte i samma bred, och du kan lika gärna finna en på dressyr eller hoppbanan. Oftast på mindre klubbtävlingar, men dom har absolut kapacitet för mer.

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-10-30 14:25 #3 av: Perly

Fick man bara ha en bild? Isf. vill jag nog ha den här ist. =)

(Och om jag skulle vinna har jag fler bilder som skulle passa till artikeln)

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-10-31 00:34 #4 av: cina65

#3 Ja det fick man och vinner man kan man ha med mer än en bild.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2010-10-31 00:59 #5 av: Perly

#4 Okej =)

Alltid Oavsett

Anmäl
2010-11-02 20:51 #6 av: cina65

Har pågrund av dåligt uppslut i tävlingen beslutat att förlänga den till den 7 november och hoppas att det kommer in fler bidrag till dess.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl