Annons:
Etikettövrigt-hästrelaterat
Läst 5589 ggr
cina65
2009-12-09 01:01

Köpa Häst?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Innan man gör sitt val av häst är det viktigt att man skaffar sej kunskaper så att man finner en häst som passar såväl sin egen personlighet som de syften och målsättningar man har med sitt hästintresse.

Vad är då en bra häst?

Enligt min uppfattning är det en häst som man kan använda till olika ändamål. En bra häst bör med god utbildning kunna gå åtminstone lätt klass i samtliga discipliner vilket också inkluderar körning. Det som är väsentligt i ett exteriört perspektiv är förutom god rid-och körbarhet inte minst att hästen ska hålla för det arbete som den ska utföra på lång sikt. Vilket i högsta grad också påverkas av hur vi använder hästen.

Olika raser och hästtyper är lämpade till olika arbetsuppgifter. Låt hästens individuella egenskaper få avgöra val av arbete, träning och sportdiscipliner. Det är svårt att hitta en exteriört fullkomlig häst. Som hästintresserad bör man dock försöka sätta sig in i hur de olika exteriöra förutsättningarna påverkar brukbarhet och hållbarhet.

Man skall titta på hästen i sin helhet, därefter hovarnas form och kvalitet samt benställning. Benaxlarna skall vara så raka som möjligt både framifrån och från sidan sett. Min uppfattning är att man ska se upp med alltför långa och gracila ben samt leder¨på hästarna eftersom det med stor sannolikhet leder till försämrad hållbarhet.

Man skall i sin bedömning av hästar ändå ha en positiv inställning så man inte bara letar fel utan även försöker se förtjänsterna i första hand.

Dra dej inte för att ta hjälp av någon erfaren person, det lönar sej i längden. Kunskap och erfarenhet får man aldrig för mycket av. När det gäller hästar tar det aldrig slut.

Källor: Hästens arbete i töm / Ridsport / Hästfocus

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Annons:
kaka1234567
2009-12-11 23:39
#1

Bra artikel =)

_Mvh kaka
_

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

cina65
2009-12-12 00:42
#2

Tack Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Upp till toppen
Annons: