Övrigt hästrelaterat

Piska eller Morot?

2009-10-18 01:09 #0 av: cina65

Vilken strategi ger bäst resultat? Negativ eller positiv förstärkning? Positiv förstärkning förordas av dem som månar om hästens välfärd. Men eftersom båda strategierna ofta kombineras så vet man ju egentligen inte vilken som gett resultat.

Om vi utgår från oss själva så har man genom tester sett att vissa barn svarar bättre på negativ förstärkning än positiv och hos andra är det tvärtom.

Men ur djurskyddsperspektiv ifrågasätts ofta den negativa förstärkningen. Frågan är nu om den är skadlig och ger sämre resultat?

Ja i mina ögon kommer man ingenstanns med våld, man kommer mycket längre med att vara positiv och mjuk i sin hantering med djur. En del av våra hästar kanske behöver mer tid än andra men det betyder inte att dessa lär sig mer om man tar fram piskan.

Inte tar vi fram piskan på våra barn om dom har svårt att förstå vad vi menar? Nej då får vi förklara igen och igen och igen tills dom förstår vad vi menar och vill. På samma sätt gör i alla fall jag med mina djur, träna, träna och åter träna tills vi når resultat.

Jag har sett alldeles för många hästar och andra djur fara illa och vara hur nervösa som helst, en häst jag fick ta hand om för många år sedan var så rädd för folk att hon var farlig att hantera. Jag ändrade allt för henne, bytte stall, nya hästkompisar samt att jag hade henne som min egen och ägaren bara höll sig väck.

När jag fick henne i min vård gick det inte att varken ta ut eller in henne då hon var så strykrädd sen tidigare, men jag jobbade på och kom fram till att hon ville inget illa utan bara hotade mig när jag skulle ta ut henne. Efter ett tag gick det bra att hantera henne och tog till och med ut hovslagare som hon inte haft på besök på många månader, då stod ägaren i dörren med piskan beredd på att använda den vid behov. Den behövdes inte kan jag säga, jag fortsatte med henne och tyvärr så gick det väl för bra för rätt vad det var kom ägaren och hämtade hästen utan min vetskap och satte henne till salu. Jag ringde givetvis och ville köpa henne men se nej det gick inte för då fick hon sälja henne billigare då jag fixat till stoet.

Hon såldes till en familj som hade noll kunskap om hästar och jag hittade henne där för ett år sedan i en hage helt ensam och raggig gick hon där, jag gick fram till ägaren och frågade om det var den hästen och jo det var det, de hade inte lyckats lämna tillbaka henne och dottern var livrädd för hästen eftersom att tösen lärt sig på ridskolan att man skulle ha spö när man red och detta funkade inte med min lilla donna Gråter.

Nej tack jag håller mig till morötterna och bryr mig inte alls om piskan.

Jag har även min hingst här som är väldigt känslig för allt, men han formligen dyrkar marken jag går på, det märks på hans sätt att följa mig överallt samt att han inte släpper fram andra hästar till mig, jag kan gå ut i hagen och sätta mig med en bok utan att va rädd för att bli trampad på, för han släpper ingen annan i närheten av mig.

Han är väldigt rädd för hovslagaren han med men håller på att jobba med detta och tror snart vi kan sko utan några som helst problem och detta hade inte blivit bra med en piska. Eller vad tror ni?

Så svaret på rubriken för min del blir MOROT!

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-18 02:30 #1 av: kaka1234567

Bra artikel =)

Jag väljer så kalart morot de går inte att va hård mot hästen och förvänta sig något gott tilbacka.Man kan ta till piska när hästen gjot något dumt och säga till den så får du inte göra skärp dig då kan de va ok men annars är de morot som gäller här.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-19 16:57 #2 av: Elshira

Morot i de allra flesta fall, men ibland kan hästar vara bara envisa helt enkelt (typ "jag känner inte för att göra det här bara för att...")och då kan man behöva ryta i lite. De får ju fortfarande inte tappa respekten för en =)

Anmäl
2009-10-19 19:22 #3 av: cina65

#2 Nej respekten skall man se till att behålla, men jag menar att det borde bli bättre om respekten är ömsesidig. Visst säger jag väl till mina hästar när dom spelar allan men tyvärr finns det många som använder piska och slag lite väl mycket.

Tex. en häst som blir rädd för en flaxande presening blir ju inte mindre rädd om den då får ett rapp av piskan, vilket istället gör att hästen blir ännu mer rädd för preseningen för sist den såg den så gjorde det ju ont.

Men håller med dej om respekten. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-20 00:14 #4 av: Elshira

Ser de något läskigt då går jag före dit och fösöker få hästen att åtminstånde lukta på det innan jag går vidare (om situationen tillåter) ^^

Fick en häst som var livrädd för presseningar/prasslande säckar mm att kunna gå helt inklädd i en från öron till ben på under 30 min :D

 

Jag tror nog att de enda gånger jag använder piska och använder lättare våld (annars använder jag piska i dressyr men då är det nudda som gäller) är med en av av de ponnyer vi hade förr som bara visade sig envis när hon skulle in i transporten. INte det minsta rädd eller orolig, då behövde hon en ordentlig klapp med handen eller liknnde på rumpan för att gå framåt. Inte ens havre lockade.

Och när jag rider ut med min ena unghingst så är han i själva ridandet jätte snäll men rider jag på grannens travbana där det går hästar i hagen så ställer han sig som förstenad när hästarna "tar slut". inte gnäggar och vänder sig om, inte otålig, han bara ställer sig där rakt upp och ner. När han normalt sett är kännslig för skänkeln så spelar det ingen roll om jag skulle skängkla för allt jag var värd, han går inte framåt. Då e det en lätt snärt på rumpan så går han snällt igen.

Men förutom vid dessa 2 tillfällen använder jag aldrg piskan mer än i snällt syfte som extra arm/ben =)

Anmäl
2009-10-20 00:47 #5 av: cina65

#4 Nej vid såna tillfällen kan man behöva ta till den hjälpen, det gör jag med vid behov. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-20 10:51 #6 av: Elshira

Jag kommer ihåg när jag skulle åka på löshopning med 2 ungponnyer. När vi kom dit parkerade vi näst intill några andra med en häst som precis skulel lastas in i transporten. Hav ville inte gå in men varkade inte rädd eller pressad på något vis.

Vi gick in och hade vårat pass och en timme senare kommer vi ut med våra ponnyer och ser att de fortfarande står kvar där.

Vi frågade om de behövde hjälp men de behövde de inte, han hade ju åkt flera gånger förr så det hade inte varit något problem. De mutade hästen pratade snällt och lugnt, hästen gick halvvägs in och stod sedan och mer eller mindre sov halvvägs in i transporten (1-3 ben i själva transporten) efter som även de som lastade hade trötnat. När de sedan försökte lyfta in de sista benet/benen eller smacka på honom så började han backa ut igen luuuugnt och försiktigt... Han hade öronen framåt hela tiden så det syntes på hela hästen att han inte var rädd eller orolig på något vis.

Då hade jag bara lust att säga till dem att vara lite med bryska och säga till ordentligt... Men ville de inte ha hjälp så fick de väll vara utan. Jag undrar bara hur länge det stod där efter oss med tanke att de stått ca 30 min innan oss med... xD Natar att de resolut fick åka hem och hämta kompis eller något i den stilen.

I sådana fall är det "farligt" med personer som endast använder sig av morot!

Anmäl
2009-10-20 13:03 #7 av: cina65

#6 Ja absolut, sånt tolererar jag inte heller utan i ett sånt läge får man faktiskt säga ifrån på skarpen.

Jag hade en sån incident med mitt sto när vi varit på kliniken med henne för att göra ett UL och hon är verkligen en pärla och lasta i normala fall, men denna gången skulle hon inte på bara, gubben tog henne i grimskaftet och bara gick på men hon stannade där ute och surade. Två gånger prövade vi sen fick hon en klapp i gumpen och det var inte heller något slag men ändå bestämt, då gick hon rakt på som vanligt.

Nej tramsa sej bara för det ska så vara får dom inte göra hos mej heller. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.