Övrigt hästrelaterat

Tränar du hästen rätt?

2009-10-18 01:18 #0 av: cina65

Varje häst är ett projekt som du bör förvalta på bästa sätt. Att ha ett bra utbildningssystem är en förutsättning för att få fram bra och hållbara hästar.

För mig är det lycka att se när hästen mogna och utvecklas. Idag är det många ridhästar som går sönder väldigt tidigt och vad detta beror på har många förklaringar men oftast beror det på att man har för bråttom i sin utbildning av hästen.

Det är viktigt att hästen föds upp på ett bra sätt vad gäller foderstat, utevistelse, regelbunden avmaskning/vaccinering, god hov- och vetrinärvård.

Man skall börja tidigt men på rätt sätt. Grunden till en hållbar häst är att börja träna den tidigt vid cirka 2,5 års åldern och att varva arbete med viloperioder, under viloperioden kan hästen ta till sig lite av det du arbetat med och om man under tiden fortsätter träna på det som gjordes i den första omgången så hinner den lära sig detta i lugn och ro innan man går till nästa moment.

Hästen är gjord för att arbeta och röra sig mycket och när vi sätter igång träningen kommer kroppen att anpassa sig efter den träning och belastning vi utsätter den för, det är därför viktigt att vi belastar den i lagom mängd och på rätt sätt när den fortfarande växer.

Man måste tänka på att de olika vävnaderna svarar olika fort på träning, hjärta och lungor svarar snabbast på träning. Men det tar 1-2 månader och att man under denna tiden stegvis ökar belastningen för att få ökad effekt på hjärta och lungor.

Musklerna behöver 3-6 månaders anpassad träning. Ledband, senor och ligament behöver lågintensiv träning under 6-12 månader och anpassningen av skelettet tar längst tid, 12- 24 månader, pga den dåliga blodtillförseln.

För att få en hållbar häst måste unghästen få tid på sig att förbereda sig för det den förväntas göra. Regelbunden motion hjälper skelettet att anpassa sig och kroppen kommer bli stark på det den tränas för.

Hästen är ju inte skapt för att bära runt på oss och behöver därför tid och massa träning för att den inte ska bli skadad då vi rider den. Det är därför viktigt att ha en plan med både mål och delmål, sen är det givetvis viktigt att man hela tiden läser av hästen och ser hur den svarar på träningen både fysiskt och mentalt. Att vara lyhörd är enligt mig en väldigt viktig del av utbildningen av hästen.

Exempel på utbildningsplan.

2,5-3 år - Inridning påbörjas och man löshoppar regelbundet. Tränar vid hand samt miljötränar hästen på olika ställen som tex. ridhus.

3,5 år - Efter betet fortsätta arbetet, varva ridning i skog och mark med ridning på ridbana eller ridhus och träna en dag från marken, utan ryttare. Börja arbeta hästen över cavalettibommar och börja inhoppning, arbeta 4-5 dagar/vecka sedan avsluta med vila minst 5 veckor men inte för länge.

4 år - Vi fortsätter som innan men ökar kraven i markarbetet. Hästen ska göra tempoväxlingar, volter, vändningar och galoppombyten. I hoppningen vänjer du nu hästen vid olika hinder och hoppar relaterade avstånd och enkla kombinationer, sen är det betesgång.

4,5 år - Fortsätt utbildningen på eventuella tävlingar och/eller 4 års-championatet, därefter vila igen.

5 år - Träna mot målsättning med respektive häst, till exempel Falsterbo eller Breeders Trophy.

Men tänk hela tiden på att ta det lungt, man vinner inget på att stressa sin häst, det skapar bara problem i framtiden.

 

Källa: Hästmagazinet.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-18 02:40 #1 av: kaka1234567

De är viktigt att träna rätt annar kan de gå snät och hästen blit dålig och kan fara illa.Allt i ett lagom tämpo där ryttare och häst orkarmed men endå lärsig något.Men måste ha mott och ta hjälp av erfarna mäniskor och lära sig av dem.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.