Allmänt om Irish Cob

Bettets inverkan

2009-10-22 01:41 #0 av: kaka1234567

Bettet tillhör det allra vanligaste valet vid ridning och körning. Den första frågan vi måste ställa oss är: "Vad är bettet till för?" "Behöver vi bett för att kunna kommunicera med hästen eller ta kontrollen?" Innan vi stoppar in något i hästens mun överhuvudtaget.

I nästa steg måste vi ta reda på hur hästarnas mun ser ut och hur olika bett påverkar munnen och hästen. När vi har tagit reda på den frågan är det lättare att välja rätt bett till hästen. När vi har tagit reda på de frågorna är det också lättare att välja rätt.

Ett fel anpassat bett kan göra stora skador i hästens känsliga mun eftersom tungan är den känsligaste delen hästen har. Ett välanpassat bett med en känslig hand kan ge både hästen och ryttaren en behaglig känsla.

Att använda olika skarpa bett för att lösa problem är inte något som vi kommit på i nutid. Det här bettet är från ungefär 600 år före Kristus. Bettet användes för att få hästen att lyssna och ha den kontrollen man ville ha på hästar under körning. Det här bettet såg säkerligen läskigt ut, även idag har vi bett som gör lika stora om inte större skador.

Tränsbett är det vanligaste bettet. Tränsbetten är antingen tvådelade, tredelade eller raka. Det vanligaste bettet är det tvådelade och tredelade.

Betten finns i olika tjocklekar och olika material. Det är viktigt att bettet får plats annars kan det bli trångt och man kan få en häst som ogillar bett. Så allt måste va perfekt. Ett väldigt tunt bett är både naturligt och är skönare för häst men är skarpare än ett tjockt bett. Men ett för tjockt bett gör det svårt för hästen att bita ihop. Ett för tjockt bett som inte får plats kan orsaka tryckskador på hästens käkben.

Det är också viktigt att bettets bredd är avpassat för hästens mun. Ett för brett tränsbett viker sig i hästens mun och på så sätt ligger felaktigt i munnen när du tar i tyglarna. Detta kan ge skador på hästens tunga och gom, tyvärr händer det alldeles för ofta. Vi väljer felaktiga (för stora bett) till våra hästar, hästens käke smalnar av just där bettet ska ligga och därför behöver bettet oftast inte vara så brett som vi ofta tror.

Tre delat

bla

Två delat

h

 

Rakt bett: Ett mindre antal hästar accepterar inte tryck på lanerna. Då brukar man välja ett rakt alternativ på så sätt balanserar man hästen med ett rakt bett. Bettet befriar lanerna och lägger trycket på tungan. Längden spelar inte så stor roll för ett sådant bett. Det har inga leder och kan därmed inte knipa hästen i mungipan på insidan.

 

Bettlösa alternativ.

Hackenmore

200909201634.jpg

Sidepull

200909201629.jpg

Det är inte alls nödvändigt att rida sin häst med bett i munnen. Metall är ju trots allt metall och förmodligen ingenting som vi själva skulle vilja ha i munnen. Själv kommer jag att rida på bettlösa alternativ då jag tycker att de är bättre.

Antingen i repgrimma, med sidepull eller med ett »bitless bridge» och hackenmore.

När man rider utan bett/träns är det viktigt för ryttaren att känna till hur tunn och skör hästens nos är.

Alla bettlösa alternativ verkar på nosen. Det betyder att om man tar ett för hårt eller kraftigt tag i båda tyglarna så kan det skada eller till och med knäcka hästens nosrygg.

Som sagt mjuk, stadig och lätt hand vid alla sorters alternativ (fr bett till rep grimma). Handen som håller tygeln avgör hur skarpt bettet är. Ett hackenmore är kanske inte det bästa valet om man är nu på det bettlösa spåret (ta hjälp av en tränare). Hackenmore har hävstångs effekt på hästens nos rygg.

Sidepull, repgrima och bitless bridge har inte lika skarp inverkan som hackenmore så de är svårare att knäcka eller skada nosryggen med på så sätt som hackenmore men en mjuk och stadig hand är viktigt.

Mitt råd till dig som ryttare är att alltid ta reda på inverkan innan användning.

 

Källa:http://hem.fyristorg.com/ridkonst/sidor/butik/bettets_inverkan.htm

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-10-22 02:07 #1 av: cina65

Även denna är bra. Glad

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-22 02:10 #2 av: kaka1234567

Tack enu enu en gång Skrattande

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.