Hästvård & Sjukdomar

Så här behandlar du kolik.

2009-10-18 01:02 #0 av: cina65

När hästen har smärtor i magen har den fått kolik och detta ska man ta på allvar och omgående ta hand om hästen samt kontakta veterinär.

Våra vänner kan få kolik av olika orsaker. Koliken kan sitta i tarmkanalen men smärtan kan även bero på tumör eller något annat organ i buken som tex. njurar, urinblåsa och livmoder.

Vad skall vi då göra vid ett kolikanfall?

1. TA BORT ALL MAT OCH VATTEN.

2. LYSSNA EFTER TARMLJUD.

3. KONTROLLERA PULSEN.

4. TA TEMPEN PÅ HÄSTEN

5. KONTROLLERA KAPILLÄRÅTERVININGEN

6. RING VETERINÄR !

Medan du inväntar veterinär bör du se till att hästen har en stor yta att vara i så den inte skadar sig om den skulle slänga sig och börja rulla.

Kontrollera pulsen och fundera på vad som kan ha utlöst koliken.

Kolla avföringen för det kan bero på förstoppning sen kontrollerar du om hästen är uttorkad, detta gör du genom att nypa lite hud mellan fingrarna, på en uttorkad häst blir vecket kvar några sekunder, det kan också se ut så på en äldre häst så tänk på åldern där.

Normalpulsen på en häst är 28-40 slag per minut, ta pulsen på insidan av ganaschen.

Du kontrollerar kapilläråterfyllnaden genom att tryck hårt med tummen på hästens tandkött, släppa och räkna hur lång tid det tar tills tandköttet återfår sin normala färg. En frisk häst återställs efter ca 2 sekunder medan en sjuk häst tar 4-5 sekunder.

Den vanligaste formerna av kolik är grovtarmsförstoppning, foderstrupsförstoppning, tunntarmsomvridning ( tarmvred), gaskolik och hos föl tarmbecksförstoppning.

Men det kan också ha andra orsaker som tumörer eller livmodersomvridning hos ston.

 

Källa: Hästmagasinet samt hästhälsa.

Så här behandlar du kolik.

Mvh Carina

Sajtvärd på Arabiska fullblod iFokus och Irish Cob

Medarbetare på Tonåringar iFokus

Anmäl
2009-10-18 02:47 #1 av: kaka1234567

Bra artikel=9

Ja de kan va läskigt med kolik man ska va försiktig me hästens foderstat.man ska inte ge för mycket och inte för lite.Man måste ha koll.

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.