Övrigt hästrelaterat

Appleby fair 2009

2009-06-11 18:25 #0 av: cacao

Appleby Fair, med anor från 1700-talet är en av de mest kända hästmarknaderna där nästan enbart "Gypsyhorses" finns att beskåda

Första torsdagen i Juni startade årets Appleby fair 2009
Tusentals personer strömmade under torsdagen in i den lilla staden "Appleby" som ligger invid stranden av floden Eden.

Man räknar med att det kommer ca 10.000 "gypsies" med sina hästflockar och ca 30.000 besökare under marknaden som pågår i en vecka,

RSPCA som är en djurskyddsorganisation i England har i år dubblat sin insats mot tidigare år för att förhindra att djur far illa samt finnas på plats för att snabbt kunna ingripa om brott mot djurskyddet upptäcks. Så sent som för 2 år sedan så hamnade en man i fängelse efter att ha förorsakat en hästs drunkning i floden Eden.

Årets marknad har tydligen varit lugnare än de senaste åren och endast ett fåtal ingripanden har gjorts av RSPCA som också berömde årets hästar för att vara mycket välskötta men tyvärr fanns det också undantag.

Polisen har däremot haft en tuff vecka och många personer i sin arrest. Bland annat gjordes också ett tillslag mot marknasförsäljare av förfalskade märkeskläder. Över 50 personer hamnade i arresten enbart under Lördagskvällen uppger polisen och av de var 27 av de arresterade gripna i ett masslagsmål där en person skadades och fick uppsöka sjukhus.
Annars var det mest alkohol och drogbrott som registrerades.

Applebyfair ses av många som en romantisk tillställning med massor av vackra Irish Cob/Tinkers, zigenare, vackra vagnar och den traditionella höjdpunkten där hästarna leds ner i floden för att tvättas rena för lördagens marknad.

Dock är hästmarknader föga romantiska, i synnerhet för hästarna då många far riktigt illa. Som turist så har man mycket att tänka på, främst ficktjuvar som dras till sammankomster som dessa samt att man kan ha svårt att över huvud taget finna parkeringsplatser eller nattlogi. Man ska absolut inte handla häst här då man inte har någon som helst möjlighet att kontrollera veterinärstatus, ägarförhållanden eller har något ställe att göra av sin häst på.

Just Appleby Fair har vuxit enormt under de senaste åren från att ha varit en marknad som nästan enbart zigenare och deras närmaste besökt till att omsätta miljonbelopp på turister och andra tillströmmande besökare.

Appleby fair har funnits ända sedan 1750 talet och ökar som sagt var i storlek för varje år som går. Populariteten för dessa hästar har skjutit i höjden under de senaste 10 åren och många internationella besökare kommer för att se hästar, vagnar och romer på plats.

Tyvärr har jag inga bilder från årets marknad men hänvisar istället till Appleby fairs officiella hemsida.

http://www.applebyfair.org/index.html

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-06-17 11:55 #1 av: Majja12

Vilken upplevelse det måste vara att få se så många vackra irish cobs på ett och samma ställe!

Anmäl
2009-06-29 20:39 #2 av: kickstart

Hej !

Flera hästar sammaldes i stallet och skulle sedan vidare till "appleby".

 

Det fanns många fina cobs, som hade sammlats upp från olika fält,vi hade kunnat köpa flera av dom !! Tyvärr var dom inte alla i det bästa skick ,magra med o verkade hovar osv.

Jag visste bara att det var en stor marknad .Snacka om att vara naiv svensk.

Jag har kort på flera av hästarna men det är svårt att ladda ner dom på sidan,om det beror på mig eller sidan vet jag inte.

Hälsningar

från disiga Irland

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.