Hästvård & Sjukdomar

Vanligaste Ohyran

2009-04-11 01:24 #0 av: IdaL

I denna artikel får ni en kort förklaring om de vanligaste ohyran som drabbar hästar, även kort förklaring hur det smittas och symptomerna.

Löss
Efter vintern när hästarna är långhåriga kan de drabbas av löss. Löss är en liten insekt som bosätter sig i hästens hårrem. När en häst är angripen av lös biter den sig i flankerna och kliar sig mot boxväggen ofta detta kan leda till infektioner i huden. Vanligaste sättet att få bort lössen med är speciellt lösshampon. Löss smittas via ryktborstar, sadlar m.m. som används till samma häst.

Skabb
Skabb orsakas av små parasiter som lever i hästen päls. De finns hovskabb som ofta drabbar hästar med mycket hovskägg. De finns mest på bakbenen och kan medföra att hästen trampar sönder sina bakben. Den finns även äkta skabb som lever i hästens hud. Om man har en häst som är smittad av skabb måste man kontakta jordbruksverket och anmäla detta. De vanligaste symptomen är svår klåda som kan leda till håravfall, rodnad hud, små knottror, blåsor i huden. Äkta skabb syns mest vid halsen och vid huvudet.

Fästingar
Fästingar är ett spindeldjur närmare släkt med kvalstret. De biter sig fast i hästens hud för att suga blod. de hoppar även av för att "utvecklas" eller lägga ägg. Fästingar kan bära på sjukdomen borrelios som finns i deras tarmkanal och sprids genom fästingens saliv när den suger blod. Vid upptäckt av en fästing bör den genast avlägsnas, använd gärna pincett så att hela fästingen avlägsnas. Om man tror hästen fått borrelios bör veterinären kontaktas. Borrelios kan ge hälta med svullna leder och ibland fång. Hästen kan magra av och få störningar i det centrala nervsystemet och ögoninflammation. Symtomen är ofta väldigt diffusa.

Mugg och Rasp
Mugg är ett annat namn för infektioner vid hästen karled och kotled. Om det smittade området sträcker sig över kotleden och uppåt skenan kallas det för rasp. Symptomen på rasp är ofta svår klåda, hästen trampar ideligen, huden är mjällig på angripna områden. De får sår som spricker sedan torkar upp och spricker igen även håravfall, krustbildningar och sekundärinfektioner förekommer också. Mugg kan orsakas av blöta hagar och dålig hygien i stallet. Fotskabb kan lätt förväxlas med mugg eller rasp. Mugg kan uppfattas som en liten sjukdom men de kan utvecklas till lymfangit och blir då kroniskt. Om inte inflammationen försvinner under än längre tid bör veterinären kontaktas.

Ringorm
Ringorm är en svampliknande infektion som visar sig som små hårlösa fläckar i storlek med en enkrona eller större som kliar på hästen. Ringorm är mycket smittsamt och kan överföras till djur och även människor. Unghästar är mest känsliga för sjukdomen, hästar som haft ringorm anses ha ökad immunitet mot sjukdomen. Misstänker du att din hästar har ringorm bör veterinären kontaktas omedelbart!

Hoppas att ni gillade artikeln lite tråkigt att jag inte har några bilder dock har jag inga då ingen av våra hästar själv inte haft sådana besvär. Om du har några bilder tar jag gärna emot dem!

Anmäl
2009-04-12 14:44 #1 av: Adrina

Jättebra artikel! Mycket bra förklarat.

Anmäl
2009-04-12 14:47 #2 av: IdaL

#1 Roligt du gillar den :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.