Övrigt hästrelaterat

Pyssel knep och knåp i läder

2009-04-05 23:28 #0 av: Bobson

Läderarbeten man kan göra själv, både enkelt och roligt

Att göra egna saker att använda till hästen är och har alltid varit roligt. På något sätt så blir man mer försiktig om dessa saker då man gjort dem själv.

Förra sommaren blev jag ordentligt biten av att arbeta med större läderarbeten. Min kamrat Mona W introducerade mig i att sy grimmor och enklare huvudlag direkt från början.

Det blev blodad tand och det har blivit en hel del grimmor i alla möjliga färger och storlekar. en del hundhalsband kan man se till höger i bild1.JPG

Ideerna fortsatte att ta form och man kom på massor av små saker man "behövde"

Här följer en del bilder och smakprover på vad man kan hitta på men nål tråd en bra sax, håltång,  läder och skinn!

Min Winchesterkniv jag alltid bär med mig vid hästaktiviteter har jag låtit få skinn och pälsklädd slida, samt ett bälte med fransar som är smidigt och väldigt formbart. Fransarna gör att vatten rinner av bättre vid regn och skinnet gör att jag inte sliter ut mina skinnkläder och eller sadeln vid friktion, dessutom är det bara att byta ut om det skulle gå sönder eller bli förstört.2.JPG

Arbetsgrimskaft i olika längder är ett populärt och roligt flätarbete, likaså flätade tyglar, engelska och för western som man låter vara delade

Jag flätar med 4 remmar och flätar runt. Grovleken på grimskaftet beror på hur breda läderremmar man klipper till. Det går åt metervis, så man får skarva ibland genom att lägga dem mot varandra som en kam. ( man klipper inte isär remmarna i ena änden) På så sätt kan man skarva så att det håller, men man får då en bit som blir lite tjockare just vid skarven...vad gör det?

8.JPG9.JPG

Skinnpåsar att ha kaffe och socker i när man rider på tur är en bra investering.

Man har med fördel en grövre plastpåse inuti skinnpåsen.

Låt fantasin flöda och hitta på dekorationer.

Den här är lite finare med rävskinn runt

7.JPG

sadelväskor kräver ordentligt läder så att de håller i terrängen. Det händer ju att man rider mot träd och dyligt, varvid väskorna skall skydda innehållet, Det kan ju vara en kamera med.

Jag har inte gjort några sådana då jag redan har ett flertal

men andra "väskor" har hittat sin väg genom dessa hästrelaterade ideer.

 

5.JPG

Det här är min väska som jag använder själv. Den lilla skinnpåsen på sidan är för mynt som man aldrig hittar när man behöver dem. Väskan är lagom stor och präglar lite av mig själv tycker jag. Allt är handgjort i minsta detalj och det var jätteroligt att göra den.

Jag håller nu på med en svart väska som jag tänkt ge till en mycket hjälpsam och kär vän, jag har bara svårt att få till hennes personliga grej på den, men så här långt har jag hunnit med den.6.JPG

Den är mindre än min men fullt lika behändig.

I min verkstad hänger en del halvfärdiga trapperskjortor i olika färger med fransar, chaps som behöver renoveras, och en del som man lagt i skinn i sidorna på för att få större storlekar. Pannband med dekorationer och flugpannband finns, men till Irish cob behövs de sällan.Västar och en ide om ett par byxor finns, men jag har inte den rätta inspirationen för det just nu.

Det här är ett axplock av vad man kan göra själv.

Man kanske inte direkt börjar med en grimma men väl så mycket annat nyttigt man kan hitta på som man tycker att man behöver. Varför inte läderklä ett ridspö, eller göra snygga sporr remmar, ta favoritjackan och klä på lite läderdetaljer, ja fantasin är oändlig , bara man tänker till lite

Det är ingen billig hobby, men ack så roligt när det växer fram något man gjort själv.

Fyll gärna på med egna ideer här så att inspirationen sprids bland oss alla!

Jag fyller på här med lite nytt, det finns mer att se om du läser alla inlägg

det mesta till salu

Bodil

 

Anmäl
2009-04-06 00:02 #1 av: cacao

Den som har möjlighet bör absolut försöka att få se dessa otroligt vackra saker Bodil gör! Dom är jättefina på bild men verkligheten överträffar bilderna med råge!

Otroligt fina saker säger jag än en gång :)

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-07 11:27 #2 av: Majja12

Riktigt intressant! Glad

Jag har problem att hitta lädergrimmor som passar till mina shetlandsponnyer och det vore bra då att kunna sy egna grimmor. Var kan jag köpa läder av bra kvalitet? Brukar Tärnsjö Garveri sälja läderbitar till privatpersoner? Finns det någon annan? Vad ska jag ha för nål och tråd? Vart kan jag köpa det? Vad behöver jag mer? Ringar, spännen och dylikt, var går det att köpa?

Himla skoj att kunna sy läderprylar själv, jag är en riktig pysselfia Glad Brukar göra egna julkort, födelsedagskort, väggdekorationer, smycken m.m. I sommar ska jag gjuta trädgårdsprydnader, spännande =) Jag sydde ett hästtäcke då shettisarna var små, tyvärr hann de växa ur täcket innan det blev klart...man lär av sina misstag Flört

Anmäl
2009-04-07 17:55 #3 av: Bobson

Beslagen till grimmor blir billigast om du köper udda grimmor som säljs på rea. I annat fall går en uppsättning beslag på ca 110 kr, och det är svårt att på bilder se storlekar och kvalitet.

Läder och skinn kan man googla sig fram till var man kan handla. Själv gör jag personliga besök hos olika skinnhandlare i Malung och köper stora udda bitar. Läderremmarna skär jag till själv. Det finns att köpa på metervara men blir i dyraste laget.

Du behöver 2 trubbiga nålar men litet öga för skomakarsöm, en ordentligt vass syl som man i dagsläget får slipa till själv för att få den så vass som man vill. Du gör hål i förväg i skinnet där sömmen skall vara. För att få sömhålen på plats när man är nybörjare så kan man köpa en nagg till så man kan markera var hålen skall göras. vidare så kan man köpa tråd hos www.slöjd-skinn.se

de har bra urval och kan svara på dina frågor!

Lycka till

Bodil

Anmäl
2009-04-07 22:35 #4 av: Majja12

#3 Tusen Tack för alla tips!! Vad glad jag blir Glad Glad Jättefina saker du gör! Den bruna lädergrimman på första bilden ser riktigt läcker ut! Och även väskorna Tungan ute

Jag ska kika på slöjd-skinn.se =) Det ska bli spännande att se vad jag lyckas tillverka!

Anmäl
2009-06-14 13:37 #5 av: Bobson

Här är senaste tillskottet i arbeten jag gjort!

En jacka i sämskinn med fransar och brända motiv av 2 av mina hingstar i nederkant.

Allt är sytt för hand med skomakarsöm och det gick åt ett helt skinn om ca 36 kvadratfot.

Bodil

Anmäl
2009-06-14 13:38 #6 av: Bobson

Här kan ni se baksidan!

Bodil

 

Anmäl
2009-06-14 19:16 #7 av: orsalotta

Oj, så vacker den är Bodil!

Anmäl
2009-06-17 11:51 #8 av: Majja12

Så otroligt duktig du är! Den jackan är supersnygg och jättevacker, WOW!!! Glad 

Anmäl
2009-10-23 23:52 #9 av: kaka1234567

Bra artikel =)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2009-11-03 22:32 #10 av: Caspianowner

Har sett mycket av den här typ av arbeten. Gillar verkligen ditt hantverk. Skulle inte helt sitta fel med några av dina uppvisade artiklar.

Skulle verkligen inte tacka nej till den där sämskinsjackan.

 

 

Anmäl
2009-11-05 01:09 #11 av: Bobson

omlottkjol, väst och mockasiner i sämskskinn med brända motiv

Anmäl
2009-11-05 01:12 #12 av: Bobson

Byxor och väst i sämskskinn med fransar och brända motiv

Anmäl
2009-11-05 01:16 #13 av: Bobson

omlottkjol med fransar och pärlor samt väst och mockasiner i vitt skinn

Anmäl
2009-11-05 01:30 #14 av: Bobson

stickad kofta i ren ull med skoning av sämskskinn, dragsko i midjan

Anmäl
2009-11-05 01:33 #15 av: Bobson

väskor i olika färger och med skinn dekorationer. Laskade med hanskurna remmar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.