Allmänt om Irish Cob

Romany history museum

2009-03-30 22:06 #0 av: cacao

Här kommer en artikel om Gordon Boswell och hans museum som ligger utanför den lilla staden Spalding i England

Gordon Boswell är ett välkänt namn hos brittiska resanden, hans mormor var spågumma åt självaste drottning Victoria och själv föddes Gordon bland sanddynerna på Southbeach i Blackpool.

Gordon och hans familj har i generationer samlat massor av vagnar och traditionella "gypsystyle" saker och visar dom nu i sitt levande museum.

Gordon Boswell

Sommaren 2006 fick jag återigen tillfälle att besöka Gordon Boswell och hans familj i Spalding. Jag hade tidigare gjort ett besök där under 2001 då jag, Grant Garswood och en bekant från Sverige reste runt i England för att dels lära oss mer om dessa underbara hästar och också köpa in fina hästar till Sverige.

Grant Garswood som också härstammar från en familj med resandetraditioner hade sedan tidigare varit i kontakt med Boswell familjen så ett besök till hans museum var ett måste enligt han om man verkligen ville höra historien om dessa hästar och de resandefolkets historia i England.

Gordon och hans fru har byggt upp detta museum i en stor visningshall hemma på sin gård i Clay Lake, Spalding och tar varje år emot tusentals besökare från hela England, Europa och även USA eftersom den traditionella kulturen runt Gypsyhästarna också i USA vuxit sig riktigt stor och behovet av information och platser att besöka samt möjligheten att få se de gamla vagnarna och den kultur som är så starkt förknippad med dessa hästar växer sig ständigt större.

Samlingen av hans vagnar är en av de mest imponerande i hela England då det ingen annanstans finns så många olika vagnar i så pass hög klass som här.

PICT0011 - Kopia.JPG

På plats finns vagnar från sent 1800- tal till dagens tider samt två stycken mycket luxuöst inredda "Roma Caravans" En Roma caravan är en husvagn/trailer som är speciellt utsmyckad i "Gypsystyle" Ofta var hela karrossen i blänkande chrome eller rostfritt stål och inredningen är så man häpnar! Graverat glas, silver, chrome, vitt skinn osv, osv osv. För oss "stela" Nordbor så är det i det närmaste en chock att beträda en husvagn av detta slag! Se bilden här nedan samt gå gärna in och gör ett besök på länken jag lagt till i slutet av denna artikel där ni kan se mer av dessa fantastiskt "kitschiga" husvagnar!

PICT0007 - Kopia.JPG

Gordon har också ett rum inrett för föreläsningar där man vid hans föreläsningar får en bra inblick i hur livet var och är för romer/resanden i Storbrittannien från början av 1900-talet fram till våra dagar.

Man kan också få följa med ut på en tur i en äkta hästdragen Gypsy Bowtop och olika långa turer finns att välja på. Turerna måste bokas i förväg.

På de traditionella hästdragna vagnarna kan man ofta få se ett otroligt detaljerat hantverk allt ifrån taket till alla utsirade träkonstruktioner. Det finns inte en enda yta som inte är endera svarvad eller utsirad och detta har inte bara med att det ska vara vackert att göra utan också att vagnen i sin helhet blev lättare i vikt när en del av träkonstruktionen snidades bort. Inte allt för sällan kan man också se vackra arbeten i bladguld på dessa vagnar.

PICT0014.JPG

PICT0018 - Kopia.JPG

PICT0019 - Kopia.JPG

Avslutar denna artikel med en bild på en av de mest morbida möbel jag någonsin sett! Det var en pall som stod utanför en av vagnarna och den var tillverkad av tre "rådjursben" med rådjursskinnsits! Kunde bara inte låta bli att ta med bilden på den här!

PICT0002 - Kopia.JPG

Som avslutningsord så rekommenderar jag verkligen ett besök på The Romany History museum om ni har vägarna förbi, ni kommer att få en mycket trevlig stund!'

Se länkar här nedan:

http://www.boswell-romany-museum.com

http://gypsytrailercaravans.webeden.co.uk/#

 

 

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-03-30 23:52 #1 av: cacao

Måste bara lägga in denna länk på husvagnar till salu! Herrejisses säger jag bara!

//Suss

http://gypsytrailercaravans.webeden.co.uk/#/trailersforsale/4530580405

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.