Allmänt om sajten

Underlätta för synskadade

2009-04-01 19:34 #0 av: IdaL

Att läsa med skärmläsare kan vara jobbigt när folk använder förkortningar och upprepar samma tecken i sina inlägg. När man är synskadad och ska läsa på datorn så använder man ett tilläggsprogram som talar om vad man skriver. Detta program talar även om för oss exakt vad som står på skärmen.

När ni skriver inlägg i de olika trådarna är det bra om ni inte använder förkortningar. Förkortningar gör det mycket svårt för oss synskadade att få ett sammanhang i vad som står på skärmen. Det är mycket bättre att ni skriver ut hela ordet i dess fulla längd för då hör vi ordet och inte något konstigt. Programmet översätter och läser förkortningar som hela ord.

Det finns ett problem till för oss som har skärmläsare. Det är detta ofog att sätta ut många likadana tecken efter vissa ord.

Exempelvis: ?????

Dessa fem frågetecken läser skärmläsaren "FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA FRÅGA" och ni kan själva förstå hur jobbigt detta blir att lyssna till. Sådana sidor undviker man i största möjliga mån och det drabbar er som skriver genom att vi inte besöker sidorna. Undvik alltså att skriva samma tecken flera gånger efter varandra.

// SvenA
Sajtvärd på Synskadade iFokus

Anmäl
2009-04-01 19:39 #1 av: AnneN

Ni kan även underlätta för oss som är dyslektiker genom att flitigt använda styckeindelningar.

Långa inlägg där all text sitter ihop i ett enda stycke är mycket svåra/omöjliga att läsa för oss som har dyslexi, det blir även jobbigt att läsa för de som inte har lässvårigheter.

Tillexempel så är denna artikel mycket lätt läst just för att den har tydliga styckeindelningar.

Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-04-01 19:47 #2 av: IdaL

#1 Jätte bra att du säger till! de är inte så lätt alltid när man inte vet Flört 

Anmäl
2009-04-01 22:13 #3 av: cacao

Jag är hopplös att skriva "dataförkortningar" måste verkligen skärpa mig att inte blanda in förkortningar och smileysar i varje inlägg. Det här är ju sånt man inte tänker på när man själv inte har något handikapp.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.