Övrigt hästrelaterat

Fotografera hästar

2009-04-01 21:54 #0 av: IdaL

Att fotografera tvåfärgade hästar är inte alltid det lättaste med en vanlig kompaktkamera, men här får du lite hjälp på traven.

För att fotografera tvåfärgade hästar kan du behöva
ställa in din kamera på olika inställningar. På din
kamera finns det oftast en liten snurrbar ratt där du kan ställa kameran i olika lägen. Ställ in den på porträtt eller sport beroende på om du vill ta porträttbilder eller rörelsebilder. För att få det bästa ljuset så försök fotografera när det är ljust ute, bara för att slippa använda blixt som man helst ska undvika vid fotografering av hästar. Dels för det kan skrämma hästen och dels för att de ger skarpa skuggor vilket inte är önskat. För att få bäst resultat när du fotograferar hästarna så borde du fotografera när det är lite mulet, men ändå bra ljus utomhus. På så sätt blir inte de mörkare delarna underexponerade eller de ljusare delarna överexponerade.

När du ska fotografera hästen försök att ha som huvudregel att stå med solen i ryggen eller snett från sidan så att solen riktas på hästen. Att fotografera motljus blir oftast inga bra bilder utan de blir oftast gulaktiga. En bild där hästen har öronen framåt ses oftast som mycket intressantare än en bild där hästen har öronen bakåt. Försök att stå nära hästen så att du slipper zooma in då det på kompaktkameror oftast inte blir så bra. När du fotograferar din häst är det även bra om du står i ögonhöjd med hästen så att du inte tar i över/under perspektiv. Tänk även på att få så ren och fläkfri bakgrund som möjligt då störande grejer tar väldigt mycket uppmärksamhet från bilden men se till så att inte hästen smälter in helt i bakgrunden då blir inte bilden bra på det viset heller.

Nu är det bara öva, öva och åter öva som gäller. Var inte heller rädd för att testa olika vinklar utan det gör bara bilderna intressantare. Hoppas du lärt dig något och du får nytta av det!


ursäkta att bilden inte föreställer just Irsh Cob dock har jag ingen bild på denna ras just nu men den bytas ut så fort jag får en bild/tar en

hast.png
Bild av Frida Westergren

Anmäl
2009-04-02 01:41 #1 av: Lueur

Jag fotograferar dock hellre i liiiite sido ljus än med solen i ryggen.

dock va din bild lite väl underexponerad, bifogar en bild på en skäck från island.

 

MVH Caroline dahlén
www.dahlenfoto.com

Anmäl
2009-04-02 01:56 #2 av: cacao

Lägg görna in era egna tips och även frågor efter artiklarna. Det är jättepositivt att få olika ideer och råd samt diskutera olika tekniker.

Några fler än jag som har problem att få fläckiga hästar att se bra ut på bild? Oftast så kan fläckarna förvilla ögat och ställa till det så att exteriören i vissa fall ser katastrofal ut fast den inte är speciellt dålig alls!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-02 02:16 #3 av: Lueur

lite väl trött för att komma med mina egna tips men det kan jag göra imöra.

#2 visa gärna bild på hur du menar så ska jag försöka hjälpa dej :)

Anmäl
2009-04-02 05:33 #4 av: Bobson

Jag har en tumregel när jag fotar.

Jag tittar på det jag vill ha med på bilden och utesluter allt annat.

Bakgrunden är viktig så att den harmonierar med objektet man fotograferar. Dessutom ser jag till att hela objektet kommer med och är så centrerat som möjligt.

Jag använder digitalkamera och låter bildstorleken vara runt 3-4 meg stycket. Förväntar jag mig bra bilder från hagen en dag tex. så är det inte konstigt om det blir 2-300 bilder

Jag tar helst bilder i rörelse med  70-200/ 300  objektiv och leker mycket med färger och gärna sol och snö.

Att fota är ett sätt att leva, precis som med IC hästarna!

En bild tagen i rätt ögonblick på Bobson förra våren.

Bodil

Anmäl
2009-04-02 11:49 #5 av: Skruttan-1

jag är kass på ta bilder på hästar ofta är dom för nyfikna o ska vara så nära dom bara kan :S men vilken fin bild #1 o himmel så tuff bild #4 :)

Anmäl
2009-04-02 12:09 #6 av: cacao

För er som har mer intresse av att läsa om hästfotografering så finns ju också sajten Hästfoto iFokus härinne!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-02 17:55 #7 av: IdaL

#1 Jo, de är väll lite som smaken ;) Jo vet att bilden är under exponerad "/ Dock va det ingen som ville bidra och jag hade inte heller så bra bilder annars.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.