Annons:
Etikettallmänt-om-irish-cob
Läst 10440 ggr
cacao
2009-03-28 18:41

Rasbeskrivning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den officiellt godkända rasbeskrivningen för Irish Cob i Sverige

RASBESKRIVNING
Allmänt
Generellt utseende

Färger - tillåtna: Alla rena färger inkl grå- och rödskimmel.

Alla rena färger inkl grå- och rödskimmel med vita tecken, samt alla skäckvarianter.

Icke tillåtna: Albinos (skall ej avlas på)

Den Irländska Coben (IC) är kompakt och kraftfull, fyllig både vad det gäller muskler och benstomme, men duger bra som allroundhäst. Vissa IC tenderar att vara mer satta än andra. Den Irländska Coben är väl balanserad och proportionerlig och står rakt och vinkelrätt och utgör en imponerande syn.

IC betecknas som en kraftig till tung häst.

graciouslord14,2hh.jpg

Topplinje - Huvudet, som ska hållas stolt, bör bäras på en kraftfull, välvd, väl ansatt hals som bäres högt. Halsen skall förefalla fortsätta genom en bra manke och sluta där ryggen tar vid (detta skall vara särskilt framträdande hos hingstar). Ryggen, som bör vara kort och rak, bör slutta mjukt uppåt mot ett välmusklat kors (ryggraden och/eller höftbenen skall inte framträda). Korset är ganska högt och generöst, med väl definierade korsmuskler. De övre delarna av lårmusklerna skall vara exceptionellt väl musklade, grova och fylliga. Ryggens vinkel, från korset till svansen, skall slutta mjukt nedåt och skall inte vara överdriven. Detta öppnar för en hög, väl ansatt svans och bidrar till bra, väl rundade skinkor.

I rörelse - IC'n är med sin unika gång, sin ymniga hårprakt och otaliga färgvarianter en vacker syn, när den är som bäst. Speciellt i rörelse.

Temperament - IC skall vara foglig och samarbetsvillig och ha en vänlig inställning till människor och andra djur.

Mankhöjd - upp till 170 cm. Irish cob indelas i tre sektioner beroende på storlek: Sektion A: Häst (155-170 cm) Sektion B: Liten häst (149-154 cm) Sektion C: Ponny (128-148 cm)

Huvud - skall vara rakt, ståtligt och väl proportionerat till resten av kroppen. Pannan skall vara bred och mulen, käkarna och kinderna kraftiga.

Mun - bettet skall vara korrekt.

Ögon - ögonen skall vara runda, stora, uttrycksfulla och inte sitta för tätt.

Öron - öronen skall vara välformade och väl ansatta.

Halsen - halsen skall vara kompakt, men inte för kort och skall vara väl musklad, speciellt hos hingstar.

Skuldrorna - skall vara fylliga, kraftfulla och välvinklade.

Manken - skall vara medelstor och omgärdad av muskler och fett.

Bringan - Skall vara kraftfull, väl musklad.

Ryggen - Skall vara kort, rak, muskulös och slutta mjukt uppåt mot korset.

Bakdel och bakben - bakdelen skall vara mycket fyllig, väl rundad, bred och kraftfull med ett väl musklat kors. Låren skall också vara fylliga, med långa lårmuskler, ha en harmonisk övergång till välvinklade kraftfulla haser.

Kroppen - skall vara kort och kompakt med rund bröstkorg.

Framben - skall vara kraftfulla.

Knän och haser - skall vara väl utvecklade och generösa men väl proportionerade till resten av hästen.

Kotor och kotleder - skall matcha de andra lederna i kraft, storlek och uppbyggnad. Raka eller övervinklade kotleder är fel.

Hovarna - skall vara välformade, och väl proportionerade till övriga hästen.

Hovskägg - mycket hovskägg är karaktäristiskt och rastypiskt för IC. Detta är speciellt framträdande hos de grövre IC, men kan variera något hos de lättare IC samt hos stona.

Man och svans - skall vara rikliga och av ansenlig längd.

Gången - skall vara felfri och fri från uppenbara, medfödda fel. I trav är en något överdrivet hög benaktion, som involverar skuldror och framben, eftersträvansvärt för att få fram den typiska IC-traven. Detta steg ger extra hållning och stil även åt de tyngre IC och därmed ett intryck av lätthet i rörelsen. Viss rörelsedifferens kan tillåtas men ska då vara liksidig och ej överdriven. Generellt skall gången hos IC vara rask och jämn, med bra, rak     steglängd

horse1782-2.jpg

Presentation - Vid bedömning av IC, skall man, svans och hovskägg inte klippas. Manen kan vara flätad, men det är önskvärt att låta man och svans hänga fritt och naturligt.S5004776.JPG

Medarbetare på sajten irishcob

 

Annons:
AnneN
2009-03-29 19:05
#1

Stora och kraftiga hästar… Give me!Glad

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

cacao
2009-03-29 19:08
#2

Stora, kraftiga, håriga och i oerhört vackra färger :)

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Bobson
2009-03-29 21:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Kan inte låta bli att kommentera det felaktiga i rasbeskrivningen…

Jag vet att det står lika i många rasbeskrivningar, men det kan aldrig nämnas ofta nog tycker jag.

Det finns inga albino hästar, det är genetiskt omöjligt.

Det finns sk, dubbelblekta hästar som har blå ögon och vid visst ljus kan man skönja vissa röda blodkärl, varvid man kan säga: Jag har sett en med röda ögon.

De dubbelblekta går under benämningen Cremello och Perlino.

Cremello är resultatet av 2 stycken isabeller där de nedärvt sin färg dubbelt, då bleks hårremmen till gulvit. Dvs en dubbelblekt isabell

Perlino är resultatet där 2 gulbruna, vi kallar dem Bork ibland, har gett båda sina gula gener vidare. det blir således en dubbelblekt gulbrun. De är lite mörkare i sin gulvita färg och kan ha mörkare ben och en nyans mörkare man och svans

vidare information om gulanlagen finns att få på

www.doubledilute.com

En mycket bra och informativ sida om just gulanlaget hos häst.

Bilden visar en Cremello, dvs dubbelblekt isabell. Kontrasten mot snön som är vit talar för sig att hästen har färg och är gul.

Bodil

cacao
2009-03-30 11:14
#4

Okunskap om färglära samt att ingen helt enklet officiellt protesterat mot denna benämning. Moderstamboken har dock helt tagit bort detta med "albino" så den benämningen borde så snart det går också tas bort från den svenska stambokens reglementen.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Majja12
2009-04-02 11:30
#5

Tack för ännu en intressant artikel! Skrattande Jag är själv lite svag för bruna hästar (i mitt stall står hästar av färgerna brun, mörkbrun och brunblack…inget jag planerat utan det har bara blivit så Flört). Jag undrar vilka avelshingstar det finns av rasen Irish Cob som är bruna eller brunskäck?

*** Medarbetare på belgiskjättekanin.ifokus ***

cacao
2009-04-02 11:49
#6

Det finns bara ett fåtal avelsvärderade Irish Cob idag (dvs dom har gemongått och klarat avelsföreningens SAMTLIGA krav för godkännade)

Av Bruna eller brunskäckade är det inom IC hingsten Bonanza som är den enda som är helt klar med sitt godkännade. Limerick Boy visades också som IC på utställning och erhöll då 42p och har därmed enligt de rasvisa krav som fanns då uppnått godkännade även som IC. Av årets visade hingstar är ännu ej resultaten officiella och helt klara men kolla efter info på avelsföreningens hemsida.

Inom Tinker tror jag idag att det endast är Limerick Boy (samma som ovan) Armano och Shakespeare van de Tukker som är brunskäckade.

Läser du artikeln om avel så kan du också se att avelsreglementet idag i Sverige är rätt "löst" och att det inte krävs annat än att hästen ska vara frisk, betala stoavgift, DNA-typas samt CEM-testas om den är importerad.

Väljer man dock en avelsvärderad och av vaelsföreningen godkänd hingst så har man däremot fördelar vid registrering och stambokföring av avkomman. Samt att det också är en kvalitetskontroll som utförs vid avelsvärdering då det sammantagna intrycket av god arvbarhet, exteriör, gångarter, hälsa och användbarhet vägs av innan hingsten kan godkännas enligt rasvisa krav.

Hingstlistor över av rasen godkända hingstar finns på de respektive avelsföreningarnas hemsidor. Kanske inte helt uppdaterade än då årets alla visningar ännu ej ägt rum.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Annons:
Majja12
2009-04-02 12:06
#7

Tack!! SkrattandeSkrattande

*** Medarbetare på belgiskjättekanin.ifokus ***

titti39
2009-04-02 14:31
#8

Limmericks "godkännande" som IC försvinner i och med kraven om att alla hingstar som godkänns skall vara avelsvärderade hos SH.

cacao
2009-04-02 14:38
#9

Så även de som tidigare godkänts enlig gamla reglementet tas nu bort menar du? Eller har de gamla reglerna enbart tjänat som en sorts "dispans" tills man hunnit med att avelsvärdera sin hingst?

Ofta brukar ju nya reglementen gälla från de datum de träder i kraft och de som tidigare godkänts i enlighet med de gamla reglerna har ändå sitt godkännande kvar.

Men nu tas alltså alla som godkänts i enlighet med de gamla kraven bort från godkännade om jag fattat det hela rätt? Förvisso inte många hingstar eftersom de flesta valt att avelsvärdera sina hingstar på av SH anordnade avelsvärderingar.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

titti39
2009-04-02 18:34
#10

Utav hingstarna ja,eftersom kravet är sundhetskontroll var 3:e år å dessa hingstar är inte avelsvärderade så det finns inget att sundhetskontrollera av den enkla anledningen att vi inte godkänner hingstarna längre på våra egna riks och det har aldrig varit aktuellt med att visa hingstarna på de vanliga sommarpremieringarna och därför skall de avelsvärderas isåfall.

Så man kan nog se det som en sorts dispans under den övergångsperiod som varit.

Minns inte exakt hur diskussionerna gick då detta drogs för över 1-1½ år sen.

cacao
2009-04-02 19:57
#11

Ok, vet hingstägarna om detta? Visserligen är det ju deras skyldighet att kontrollera sådant men jag vet minst en hingst som är visad enligt de gamla kraven som inför säsongen annonseras ut som godkänd IC.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

titti39
2009-04-02 20:26
#12

Det vet jag faktiskt inte.Men har för mig att det redan strax efter "det rikset" redan då pratades om att det skulle göras om och en utav anledningarna till att B. visades redan på Wången samma år.

I fjol inför rikset så vet jag också att det pratades om det just för att det fanns hingstägare som ville visa för ett ev. godkännande men då var det redan beslutat. 

Det finns isåfall bara en hingst det kan handla om,den andra är ju inte i landet och den tredje är avelsvärderad å gick inte igenom då och skulle ha försvunnit från hingslistan redan i höstas,hans ska ju visas igen.

Eller ja,det fanns ju en 4:e hingst också som år efter år annonserats som godkänd,men den är ju död,sen finns det nån som annonserar som EU-godkänd också..

cacao
2009-04-02 20:40
#13

Som sagt var, inte lätt för stoägarna att veta vad som är avelsgodkänt av rasföreningarna och inte.

Hoppas att detta "problem" i framtiden helt kan komma att försvinna så att reglementen och annat lätt kan kollas upp mm

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Annons:
Lindbygarden
2009-10-21 10:24
#14

#3 Funderade just på detta med dubbelgul.

Har de då ändrat gällande vad som är godkänd färg så att cremello och perlino numer är en godkänd färg?

Samt måste bara fråga om det finns ngr isabeller/isabellskäckar? Har aldrig sett ngn nämligen..

cacao
2009-10-21 12:43
#15

Kommer tyvärr inte in på SFIC´s officiella hemsida men jag har bestämt för mig att regeln där albino ej är godkänd har tagits bort.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Lindbygarden
2009-10-21 13:07
Elshira
2009-10-21 16:01
#17

Själv älskar jag dessa maffiga hästar, men "tyvärr" är jag insnöad på Welsh Mountains och av enkelhetens skull så skulle jag nog avla på Welsh Cob istället. De är lite liknande även om hårsvallet inte är lika mycket, och sedan "måste" man ju klippa dem… Vilket tycker jag är synd.

Att se hästar med mycket hår som svallar och en fantastisk trav - Mumms :D

Hakuna matata!

Upp till toppen
Annons: