Allmänt om Irish Cob

Irish Cob -den färgstarka hästrasen!

2009-03-27 20:32 #0 av: cacao

Irish Cob. Hästrasen som skapades av resandefolket och Irländska Travellers på de Brittiska öarna.

Irish Cob är en relativt ny hästras för oss här i Sverige men i storbritannien har de funnits i över 100 år av ungefär den typ som finns idag. Det finns de som påstår att rasen skulle vara över 1000 år gammal men det är helt obekräftade uppgifter samt att hästrasen omöjligt kunde ha haft samma utseende som i dag då den traditionellt anses ha avlats fram via korsningar av olika inhemska raser som återfinns på de brittiska örana så som ex vis Connemara, Irish Draft, Shire, Clydesdale, Dalesponnyer mm.
Rasen utvecklades av resande och trevellers till att fungera som arbetsredskap i deras vardag. Så som att dra både stora och små vagnar samt att fungera som rid och lastdjur och de används inte allt för sällan för vadslagning och pengaspel i travlöp.

DCP03489.JPG

Dagens typ av Irish Cob har kommit att utveckla sig till en suverän allroundhäst främst för fritidsryttare. Det är en kallblodig hästras men ska för den delen ej ge ett allt för tungt och klumpigt intryck utan det ska istället vara en kraftfull imponerande häst eller ponny med ett graciöst och rörligt steg. En Irish Cob av god typ och välmusklad kropp utgör en imponerande syn som drar blickarna till sig. Hårsvallet och deras ofta skäckiga teckning gör att även den icke hästintresserade blir imponerad av rasen.
Irish Cobben är väldigt ofta skäckfärgad men godkänns även i alla andra förekommande häst och ponnyfärger och teckningar.

Traditionellt så avlade man alltså fram dessa hästar till att användas till olika arbeten och det har fått till följd att hästarna i den officiella rasbeskrivningen idag godkänns från ponnymått till en stor häst upp till 170 cm i mankhöjd samt att de delas i i en kategori för medeltung typ och en kategori för tung typ. Det generella kännetecknet för en rastypisk Irish Cob är att den ska vara av god kallblodstyp med en kort och kompakt cobbig kropp. Hovskägg man och svans ska vara av riklig mängd och utgör ett viktigt rastypisk drag. Temperamentet ska vara lugnt och harmoniskt och en Irish Cob ska vara mycket vänligt inställd till både människor och andra djurarter.

På Irland finns idag moderstamboken för Irish Cob och stamboken har dotterstamböcker i flertalet länder i Europa, bla i alla de Nordiska länderna, Tyskland, Frankrike, Holland mm
Aveln har under de senaste åren förbättrats enormt. Inte bara genom att stamböcker och en officiell rasstandard skapats utan också genom att aveln planeras bättre numera än vad den kanske gjort tidigare då man oftast bara släppte in en hingst till sin stoflock och avlade lite hur som helst. Nu ordnas inspektioner och här i Sverige och i många andra länder så visas Irish Cob både på utställningar och avelsvärderingar där dom noga sållas ut och där endast ett fåtal kan godkännas som korrekta avelsdjur. Vid en avelsvärdering så tar domaren hänsyn till rastyp, exteriör, användbarhet och om individen kan tänkas tillföra något positivt till rasen. Även rigorösa veterinär kontroller görs innan hästen kan godkännas för avel.

Susanne Karlsson 2009

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-03-29 20:38 #1 av: AnneN

Tack för ännu en mycket intressant artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.