Allmänt om Irish Cob

Irish Cob, Tinker eller Gypsy horses?

2009-03-28 12:27 #0 av: cacao

Vad är egentligen den korrekta benämningen på dessa hästar?

Ja, kärt barn har många namn brukar det ju heta och just dessa hästar har många olika benämningar fast det i princip rör sig om exakt samma typ/ras av häst.

Stamböcker i olika namn finns idag över i stort sett hela europa samt i USA. Det har mest varit egenintressen som styrt namnvalen och hästrasens skapare har aldrig eller i vilket fall mycket sällan tillfrågats och i de flesta fall finns det heller inget intresse hos varken hos Irländska travellers eller brittiska resandefolk att ens engagera sig i några stamböcker eftersom dom aldrig eller sällan ens har registrerat sina hästar.

Efter att EU i början av 2000-talet beslutade att samtliga hästar i EU skulle ha officiella hästpass före utgången av 2005 så började ändå ett behov av officiella stamböcker att finnas även på Irland och i England.

Att det i alla år har getts olika namn åt dessa hästar ses inte som något större problem i Storbrittannien eftersom dessa hästar alltid har haft olika benämning beroende på vart någonstans de befunnit sig, på Irland säger man oftast Irish Cob, coloured cob eller traditional cobs och även namnet "Tinkers" eftersom man ofta kallat Irländska travellers för "Tinkers" som ett skällsord. I England används också namnet traditional cobs men också Coloured cob, Gypsy cob/horse och Romanycob/horse och samma är det med de flesta olika stamböcker i USA.

thelmlma_pitou.JPG

Så oavsett vad man väljer att kalla dessa hästar är det ändå i grund och botten exakt samma ras och ursprung, det enda som skiljer stamböckerna åt kan vara vissa olikheter i stambokföringsreglementet samt i vissa fall även en del i de rasvisa kraven.

Annars så blir det mer och mer vanligt här i Sverige att folk dubbelregistrerar sina hästar i de två idag godkända stamböckerna "Irish Cob" och "Tinker" vilket jag personligen tror kommer att bli mer och mer vanligt och det om något bevisar ju verkligen att dessa hästar oavsett vad man väljer att kalla dom i grunden rör sig om exakt samma individer.

 

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-03-29 20:28 #1 av: AnneN

Men om alla dessa nu egentligen är samma ras, varför då inte enas om ett namn att registrera den som istället för att ha flera olika?

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-03-29 20:44 #2 av: Bobson

Det du nämner är just den stora frågan.

Med alla olika föreningar som finns, och dess moderföreningar som är spridda över hela världen, är det ett globalt arbete att förena alla dessa till en enda enhet.

Hur ska man hantera alla pass och handlingar och stamböcker som finns?

Ska man skrota allt och börja om på nytt?

Frågorna är många och det är ett gigantiskt arbete att genomföra, om det ens är möjligt.

Jag tror dessvärre att det börjar med dubbelregistreringar som med tiden blir så pass många att vissa föreningar kan gå samman. Vad man då skall kalla sig och ändra namn till vet jag inte, ej heller vad som händer med all pappershantering i ämnet. Risken är att en ny förening kommer till som inte gillas av alla. Vi får således hoppas att detta inte sker

Vi kan ju bara gå tillbaka och se vilket rabalder det blivit med de nya passen till alla hästar som skulle och fortfarande skall skrivas ut.

Här i Sverige finns en kommite där föreningarna arbetar för ett närmande av varandra. Det är i alla fall en början

Bodil

 

Anmäl
2009-04-02 03:36 #3 av: Lueur

mycket intressant läsning!

Anmäl
2009-04-02 11:21 #4 av: Majja12

Intressant artikel! Skrattande Vad heter hästen på den nedersta bilden? Sååå vacker!!!!

Anmäl
2009-04-02 11:24 #5 av: cacao

Den nedersta hästen är en av mina "gamla" hingstar. Han heter Pitou van de Bonteparels och exporterades sommaren 2007 till Ukraina som första Irish Cob hingsten i Ukraina. Han ägs idag av en kvinna i Ryssland och bilder på han yska forum så språket är ju inte det enklaste att förstå kanske!

Bifogar en bild jag fått sänd till mig från hans nya ägare.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-02 11:34 #6 av: Majja12

Åhhh...så vacker han är!!!!!! Skrattande Det måste ha varit svårt att släppa en sådan godbit...

Anmäl
2009-04-02 11:51 #7 av: cacao

Jo, jag hade några svåra beslut att ta efter min skilsmässa 2006 då jag var tvungen att avyttra alla mina hästar. Jag vet dock idag att alla har bra hem och att dom mår bra och det är ju huvudsaken!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-02 13:28 #8 av: Lueur

shit, han va verkligen helt underbar!

Anmäl
2009-04-02 14:27 #9 av: titti39

Att det är samma "ras" är vi väl alla mer eller mindre rörande överrens om,ännu mera nu se nShavo avelsvärderats som både Tinker och Irish Cob,sen finns det ju alltid sämre individer som kanske inte bör finnas med i stamböckerna men som av eller annan anledning halkat in.

Å det är väl det som är den största schismen just nu mellan de två stamböckerna,att det finns individer som påstås inte "platsa" osv osv osv..

Anmäl
2009-04-02 14:47 #10 av: cacao

Att inte alla individer platsar i en stambok eller i ett register är knappast något nytt inom avel.

Så har det väl alltid varit genom historiens gång ända sedan man startade upp att kontrollera avel och registrering.

Tror nog att problemet med att få olika grupperingar inom de båda avelsföreningarna att komma överens är det största problemet om man talar om sammanslagning. Vissa individer har ju ingen som helst vilja till att samarbeta och tragiskt nog så sitter också flera av dessa personer i styrelse eller på andra viktiga poster inom föreningarna.

Så länge folk mer ser till sina egenintressen i stället för till rasens bästa vad beträffar en ökad avelsbas och en ökad allmän status för rasen i avelsföreningssammanhang i Sverige. Exempelvis skulle raserna som en och samma ras, sammanslagna ha en betydligt större inverkan i AK-kallblod skulle jag tro eftersom fördelar i antal betäckta ston per år inom föreningarna är en av kriterierna för rösträtt inom AK-kallblod om jag fattat det hela rätt.

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-02 18:26 #11 av: titti39

Jepp,stämmer..

och ja,jag håller som sagt bara med om resten också..haha

Anmäl
2009-04-03 16:30 #12 av: Fantasi1

Åh, jag får nästan ont i hjärtat när jag ser Pitou Kyss 

Så vacker !

Anmäl
2009-04-03 18:29 #13 av: cacao

Asch då Fantasi, du har ju en av de få avkommorna som finns i Sverige efter honom!

Har du några nya bilder förresten?

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-03 23:51 #14 av: RC71

Att kalla dessa hästar för Tinkers på Irland är inte populärt. Det är inget som invånarna själva använder när dom benämner dessa hästar.Så som det  står i artikeln så är detta ett skällsord för Irländskt resandefolk.  Glad

Anmäl
2009-04-04 02:03 #15 av: cacao

Det startade med att man i Tyskland kallade dessa hästar för "The Tinkers horses" eftersom många hästuppköpare startade att köpa dessa hästar av Irländks travellers som av icke resanden i århundraden kallats för just Tinkers.

Att  "tinker" räknas som ett skällsord på Irland av travellers där är inget nytt, det är samma som att Romer inte vill bli kallade zigenare. Och samma som att säga att ordet "gypsy" i benämningen av dessa hästar enbart skulle relatera till ett skällsord av Romer.

Faktum kvarstår dock att dessa hästar på otroligt många ställen runt om i världen idag är kända som just "Tinkerhästar" och ingen som kallar hästarna detta sammakopplar det med ett skällsord.

Bara att googla på Tinker, Tinkerhorses, Gypsy Tinker och du får fram tusentals träffar där i princip ingen träff (jag har inte funnit en enda!) relaterar till att vara ett skällsord utan endast till dessa vackra hästar.

Som jag skrev i artikeln, kärt barn har många namn och jag upprepar igen att ingen idag när man benämner dessa hästar med namnet "Tinker" tar illa upp, inte ens på Irland. Möjligen rättar dom dig på det trevliga vis Irländare har och nämner att hästen oftast där kallas Irish Cob eller helt enkelt Traditional cob.

//Suss

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-07 11:44 #16 av: Majja12

#7 Oj så tråkigt! Tur att du hittade bra hem till dem alla!

Anmäl
2009-04-07 21:22 #17 av: orsalotta

Mycket bra artikel Susanne Glad 

Jag tycker vi ändå har kommit en bra bit på väg här i Sverige i och med samarbetsgruppen som drogs i gång i vintras. Sen är det väl så att det måste få ta sin tid. Det är många och stora frågor som ska stötas och blötas samt att en del av oss som varit med sen begynnelsen behöver vänja oss vid tanken på att "De två blir ett"Flört  Men som sagt processen är i gång och det rullar sakta men säkert framåt.

Anmäl
2009-04-07 21:27 #18 av: cacao

Ja, helt rätt Lotta!

Det viktigaste är att man ser ett samarbete nu äntligen ta form! Men att man också ska skynda långsamt och låta det ta tid.

Bara dumt att forcera något men lika idiotiskt att inte förstå vikten av ett samarbete i framtiden.

//Suss

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-07 21:28 #19 av: cacao

Välkommen hit förresten Lotta!

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-04-07 21:51 #20 av: orsalotta

Tack! Glad

Anmäl
2009-05-06 22:29 #21 av: sus-sharon

gud vad jag blir sugen på en av dessa otroligt snygga hästar när jag ser dina bilder!

det får nog kanske bli en framöver när studier är klara, stallet utbyggt och ekonomin något högre än studiebidraget=)

Anmäl
2009-08-05 20:54 #22 av: Gullegull

mmmmm Pitou <3

tråkigt att du sålde han utanför sverige. Han stod som nästa hingst till Rose. :) men nu får hon bara gå o skrota istället.

Mkt bra artiklar du lagt ut här Suss.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.