Avel

Irish Cob Cross

2009-03-29 20:13 #0 av: Bobson

Ingen egen ras utan en typ för sig!

För mig speglar det en oändlig form av hästar i olika genrer.

Om man avser att korsa in annat blod i en Irish Cob, ska man vara klar över vad det är man vill ha för resultat. Vi vet med oss att det är omöjligt att precis få fram det vi vill, men det bör finnas en klar tanke bakom all korsningsavel. korsar man in varmare blod, så försvinner en hel del av vad som karaktäristiserar Irish Cobben. Mängden hovskägg och man samt svans minskar betydligt, och man lättar upp helheten av kallblodskaraktären, temperamentet och utstrånlingen. Det behöver inte vara en nackdel, men dessa bitar är mycket svåra att avla tillbaka, om man avser att fortsätta i en linje med kallblodskaraktär. Det tar många generationer innan man är tillbaka i utgångsläget.

Bilden visar Little Big Tramptass 2.5 år, januari 2008

E. Kayleen U. Rapp Tindra

ICC registrerad

Tramptass ICC 3 år januari 2008

Har man en häst eller ponny, som man vill stämma ner i blodet, är det ett bra val att börja med. Man kanske inte når resultatet direkt, men med tiden kan man få fram mycket bra individer som hävdar sig i de flesta dicipliner. I dagsläget är Irish Cobben populär att korsa med quarter och paint, varvid man får fram en stadigare modell av häst som ändock rör sig med smidighet, lämpat för en del westerngrenar. Vidare korsar man med en del ponnyer som blivit för högt i blod för barn och ungdom att rida, hantera och tävla. Dessa korsningar ser vi ofta i de lätta klasserna upp till Lätt A i hoppning och fälttävlan. I dressyrsammanhang finns de sparsamt representerade, då modellen för dagen inom dressyrsporten främjar en lättare modell av häst/ponny

En Irish Cob Cross benämns ICC och registreras i ett sidoregister till Irish Cob, IC. Registret benämns appendix.

I STS Svenska Tinkerhästsällskapet finns inget korsningsregister varvid tinkerkorsningar ej kan registreras där. Man kan således ansöka om att typa in som ICC hos SFIC, Svenska Föreningen för Irish Cob. Det här är ett problem då få, har sin häst (dubbel) registrerad i båda föreningana. Det är ju egentligen samma ras, fast 2 föreningar, där typen representeras lite avvikande från varandra.

Tramptass våren 2007

Tramptass 2 år våren 2007

En ICC är en typ av häst, inte en ras.

ICC kallas det resultat där ena föräldern är en IC, Irish Cob korsad med all annan ras eller typ av ponny eller häst. En sådan korsning kan inte garantera en representation på 50% basis av båda föräldrarna, därför har man valt att basera karaktärsdragen enligt följande minimikrav

Hingst 40 % Sto 35% Valack35%

Om ett föl efter registrerat sto eller registrerad hingst av Irish Cob, inte fyller kraven för godkännande i huvudstamboken, är den kvalificerad att söka godkännande som ICC, Irish Cob Cross.

Blir hästen /ponnyn godkänd ICC och får en avkomma med en registrerad IC, Irish Cob, är den kvalificerad att söka godkännande som IC Irish Cob med full stam, eller ICC Irish Cob Cross med full stam.

Från och med i år 2009 kan man anmäla sin ICC till SFIC Svenska Föreningen för Irish Cobs riksutställning i en för typen egen klass och få den bedömd.

Bilden visar Little Big Beth 2 år våren 2007. E. Kayleen U. Ladyhawke

ICC registrerad

Little Big Beth 2 år tidig vår 2007

Artikel och bilder, Bobson

Anmäl
2009-03-29 20:24 #1 av: AnneN

Tack för en mycket intressant artikel Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2012-01-23 22:15 #2 av: KKajsa

Irish Cob Part Bred heter det sedan något år tillbaka annars ser det bra ut Glad Trevligt att läsa om de underbara ICpb!!!!!!!!!! Utmärkta allround hästar (när de är avlade på rätt sätt... & för rätt anledning, men det gäller ju all avel)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.