Avel

Från föl till fullfjädrad avelshingst

2009-03-27 20:41 #0 av: cacao

En berättelse om Irish Cobhingsten Shavo och den långa vägen från föl till godkänd hingst.

Shavo föddes våren 2002 på De Bonteparelsstuteriet i Holland. Hans föräldrar var mycket högt bedömda avelshästar och jag hade vid ett tidigare besök på stuteriet uttryckt en önskan om att någon gång få äga en avkomma från just de föräldrar som Shavo skulle komma att få. När Shavo föddes mailade uppfödaren bilder på det lilla fölet och jag föll som en fura för denna underbara varelse. Det mesta var perfekt på honom så som utseende, färg och temperament. Så jag bokade denna lilla kille omgående för leverans i November samma år.
Det blev en lång väntan på att få åka och hämta honom och jag uppdaterades då och då med bilder och berättelser om Shavo.

Shavo, 1 månad gammal

De första året på vår gård tillbringade Shavo tillsammans med våra andra hingstar och fostrades dagligen i saker som att gå i grimma, lyfta hovar och allt annat som en ung häst behöver tränas i.

Han växte snabbt och vid 2 års ålder så fick han vara med på sin första utställning där det gick mycket bra och vi åkte hem med en klass1 plakett och mycket gott omdöme.

Av olika personliga skäl så flyttade jag hösten 2006 från gården där jag bedrivit min hästverksamhet. Jag hade en bekant inom hästrasen som jag tillfrågade om hon kunde tänka sig att dela Shavo med mig vilket hon tyckte var en mycket bra ide. Så i början av 2007 blev Shavo sörmlänning istället för dalmas.

Hos sin nya ägare fortsatte hans träning med att han tömkördes och så smått började ridas in. Dottern i familjen var mycket duktig med unghästar och Shavo utvecklades mycket bra under detta år. Vi kom också överens om att Shavos hela ägande skulle övergå i denna familj eftersom det var mycket svårt att få till en bra delägarlösning och jag kände det som att detta var en utmärkt lösning då dom hade alla förutsättningar att utveckla Shavo till en mycket fin häst. Hans körutbildning grundlades och han reds regelbundet nu.

Shavo, riks 2007

2008 så visades Shavo för första gången för en avelsvärderingsnämnd och erhöll höga poäng, främst hans gångarter var utomordentliga, men även exteriör och temperament fick toppbetyg. Tyvärr så fick han en förarglig sju poängare på ett ställe där rasen enligt standarden minst måste ha en åtta. Om detta berodde på okunskap eller slarv av avelsvärderingsnämnden låter jag vara osagt.

Nya tag togs våren 2009 med att han visades fram på Gotland och där fick han sitt välförtjänta godkännade!

Shavo har idag ett flertal avkommor som förhoppningsvis kommer att synas på olika utställningar och arrangemang där Irish Cob hästar deltar och jag tror att denna hingst verkligen kommer att tillföra aveln mycket positiva egenskaper, främst i form av förbättrade gångarter inom rasen men även temperament och exteriörmässigt också naturligtvis.

 

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl
2009-03-29 20:36 #1 av: AnneN

Tack för en intressant berättelse och grattis till godkännandet Glad

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-03-30 11:15 #2 av: cacao

PS: Länk till "Shavos gård" finns under länkar -Gypsycobs in harmony

//Suss

Medarbetare på sajten irishcob

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.