Allmänt om Irish Cob

Placering av foder/vatten

2011-07-27 21:38 #0 av: kaka1234567

Vi människor envisas med att utfodra våra hästar i bordsnivå eller ännu högre. Detta kan medföra diverse problem hos våra hästar.

Kroppsställning

Hästar är vandrande betesdjur. I sitt naturliga tillstånd tillbringar hästen ca 75-80% av dygnet med att beta och den gör det med med huvudet sänkt i marknivå.

Om vi tittar på hur hästens skelett är uppbyggd så kan man se tydligt att ryggraden lutar en aning framåt. Pga denna "konstruktion" säger det sig självklart att hästens naturliga kroppshållning är med huvudet lågt för att beta, men även när den är i rörelse (t ex skritt eller trav) håller den sitt huvud relativt nära den horisontella linjen.

hästens skelett

Vi människor envisas dock att utfodra våra hästar från bordsnivå eller ännu högre. Detta medför diverse problem hos våra hästar. De vanligast förekommande är ryggont, problem med luftvägar och felaktigt slitage av tänder. Observera dock att det är inte enbart pga vårt sätt att utfodra våra hästar på som dessa problem kan uppstå, men det kan vara en bidragande orsak.

felaktig utfodring - hö

 

 

 

Vid hög placering av höhäck kan boss (små delar av höet) falla ned i ögonen på den ätande hästen. Samtidigt står inte hästen avslappnat och naturligt utan ryggen spänns, det vill säga hästen sänker ryggen...

 

 

Med tanke på att många utav våra tamhästar idag tillbringar mindre än
12 tim/dygn utomhus i rörelse och med att beta, innebär detta att de står i en för dem onaturlig ställning som värst mer än halva dygnet. Att vi låser in våra hästar i boxar med hela frontväggar nertill gör också sitt till. Hästen måste oftare lyfta på huvudet (spänna & sänka ryggen) för att hålla koll på omgivningen, än vad den hade gjort i sitt naturliga tillstånd då den kan hålla koll även med sänkt huvud, då det inte finns några väggar som skymmer sikten för den.

Vi utfodring av hö med hög placering riskerar man inte bara att hästen får in små delar av höet i ögonen, men även in i andningsvägarna vilket medför irritation och eventuell hosta. Ett annat problem är också att hästen sliter ner sina tänder på ett onaturligt sätt.

Ett annat problem och onaturlig kroppsställning utsätter vi våra hästar för när vi utfodrar dem i krubba eller ger dem vatten. En för hög placerad krubba gör att hästen klämmer foderstrupen och sänker återigen ryggen.

 

felaktig utfodring-krubba

 

 

 

För hög placerad krubba. Hästen klämmer foderstrupen och sänker ryggen

 

 

 

 

 

 

Källa: boken " Att bygga häststall - en idéhandbok" Finns att beställa på www.slu.se
(fick dock låna den av gotlandsruss.ifokus.se)

Mvh kaka

Medarbetare på Arabiska fullblod,Burfåglar,undulater,Irish Cob och NH ifokus

 

Anmäl
2011-09-26 14:21 #1 av: 740tjejen

Ger alltid foder och vatten i marknivå. :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.