01.Allmänt om rasen

Någon här som kan berätta mer om Tinkerns lynne?

2010-12-06 02:45 #0 av: Ofelia

Har sett denna fantastiska hästras på nätet men aldrig i verkligheten. Rasen verkar vara en underbart vacker häst med ett extremt trevligt sätt att döma av det jag läst hittils.

Ni som lever med hästarna kan väl berätta lite mer om hur de är. Både positivt och negativt. Vore kul att höra hur de är i förhållande till andra raser så man har nåt att relatera till. Hur är de exempelvis jämfört med islandshästen som ju också är en tålig och trevlig sort?

Hur är de socialt med människor? I flocken? I hanteringen? Ridningen?  

Anmäl
2010-12-10 03:16 #1 av: Busangardens

Jag har ingen Irish Cob just nu då "min" pojk avlivades pga skada ett år sedan men svarar ändå.

Hur en häst är är individuellt oavsett ras. Men den erfarenhet jag har av Irish Cob är att den är väldigt vänlig, framåt, orädd, lugn men kan ändå vara småbusig och emellanåt även förskräkligt barnslig :D. Den är lättlärd och har en stor arbetsvilja. Men de kan också vara envisa om få och är medveten om vilken styrka den har.

Det är i alla fall en ras man garanterat lär älska. En perfekt allround häst och familjehäst.

De är härliga hästar att rida samt köra. Man kan hoppa och köra dressyr med dem om man vill men det är inte deras starka sida direkt. Flört

Anmäl
2010-12-23 15:58 #2 av: Perly

Det är ju som #1 skriver en egen invidvid, ska man läsa på ras idialet ska dom vara, lata/sega och behöver  rejelt pådriv för att röra sig framåt, lungna och bra familjehästar.

Ingen av mina har följt det...

Stoet som jag haft i ca 12år nu är väldigt "fånigt" och vill gärna gömma sig bakom ryttaren, även när den sitter på, lunkar sakta i skritt för att i nästa sekund flyga högt för sin egen skugga... Men framåt drivande i galopp och ökad trav, går lika bra på lång tygel som uppkortad i trav och galopp och reagerar på minsta lilla tag eller tryck. Hon stannar också och vägrar gå med osäker ryttare på ryggen.

Hon är även enmanshäst, går inte från gården (förmodligen inte ens ur hagen) med någon hon inte känner och inte social om du inte är hennes "the one". Lung i hantering så länge inget händer som kan skrämma, och intressant är att fastän hon är lättskrämd så reagerar hon inte om någon som är 2m ifrån henne avlossar ett skott med pistol. (Hon var med på hästensdag för många år sedan då dom hade med den där gamla polishästen, dock är han död nu)

Hon är "ledare", en falsk sådan och andra hästar som vågar sig för nära kan få sig en omgång, men hon tog en av våra hästar "under sina vingar" för att se till att han fick tillgång till fodret och vaktade/föste undan de andra medans han skulle äta.

Hon rymmer inte, räcker nästan att lägga ett grimskaft på marken till hagöppningen, det skulle räcka för att hon skulle stå kvar i hagen.

 

 

Hade en hingst förut men som såldes föra året, han var vild och mager och omedveten om sin egna storlek och trampade istort överfolk då han inte riktigt hann stanna/visste att det behövdes.

Men han blev en riktig myshäst när han kastrerades, lung och med "lunk"-skritt, inte lika lättskrämd som stoet och gick till skillnad från henne utan problem att rida in(hon var rena rodeon...), reagerar mest bara vid el och osäkra ryttare då han blev orolig och kunde slänga sig iväg.

Väldigt undergiven i flocken och låter sig hunnsas av alla trots att han är över 4ggr så stor, vilket resulterade i att man fick ta in och stödmata honom.

 

Hade även ett föl efter dom ovanståernde som såldes, hingst, han var i storlek som pappan men samma enmansbetende som stoet, du var hans människa, han vissade dig kärlek och ingen annan ,häst eller människa, fick komma inärheten :)

 

 

HAr två islänningar för tillfället, en hingst som är väldigt människokär, hundig och klängig. inte inriden ännu så vet inte hur han är att rida men väldigt nyfiken när man borstar m.m, inte specielt lättskrämd.

Har då alltså ett isis sto också, Island import, som är blyg, och osäker på människor då hon gått på bete i över ett år på island innan hon kom hitt och var rätt avsocialiserad. Inte orolig så länge någon hon känner är med och går att lunga ner och utan problem att hålla kvar om hon försöker sticka.

Båda är rymmningsbenägna om deras hagkompisar saknas.

 

 

Kan skriva mer senare om intresse finns, men kommer inte på ngt mer just nu. :)

Alltid Oavsett

Anmäl
2011-01-04 00:05 #3 av: Ofelia

Tack för era beskrivningar! Visst förstår jag att det är individuella skillnader men någon gemensam nämnare kanske det finns ändå.

Nu har jag varit och provridit en Tinker som dessvärre hade bock-tendenser som jag verkligen inte gillar. Ska iväg och testa en annan individ om några dagar. Är verkligen sugen på att ha en liten trevlig cob med tiden.

Du som har både islänningar och haft Tinker, ser du några tydliga skillnader som kanske inte har med individen att göra? Islänningar har jag erfarenhet av och det är också underbara hästar men jag tycker nog att de , i förhållande till halvblod t ex. är mera reserverade mot människor.

Anmäl
2011-01-28 20:11 #4 av: SKiNNYDiSC0

Det finns inga bättre hästar!

dom har ett fantastiskt lynne, en enormt stor personlighet, inga latheter, även dessa kraftpaket är riktiga höjdare på att hoppa, tro de eller ej!
Det går, som med alla andra hästar, att träna och tävla, och har inget emot än riktigt snabb och busgalopp ibland.

Så, inga olater här inte.

perfekta underbara hästar, mycket speciella och helt fantastiska!

Anmäl
2011-01-30 23:14 #5 av: Perly

Oj, hade totalt glömt bort att svara i tråden Skäms Det enda som jag kan komma och tänka på som är en strikt skillnad är det faktum att tinkrarna aldrig varit sjuka eller dragit på sig några skador fasten vi haft stoet i 13år medans islänningarna under loppet av 3-4år dragit på sig en hel del...

En del bocktendenser finns hos tinkrarna men efter vad jag märkt hos min och dom jag haft när dom blivit skrämda av något eller haft en osäker ryttare på ryggen

Men hoppar gör dom, utah*lvete också, stoet (ca,1,50m) hoppar närmare 2m när hon känner för det

Vet inte om jag skrivit med allt tidigare men iaf...

Kan lägga till att hon har sjukt fina dressyrsteg också :)

Alltid Oavsett

Anmäl
2011-07-01 00:11 #6 av: Loen

Hej hej,

 

nu har jag ingen egen tinker men vistas en del ute hos en uppfödare. Jag tycker tinkern är otroligt social och trevlig. Envis och egensinnig men alltid hygglig.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.